Д. Димов: Движение нагоре към минимум 1.50 при EUR/USD през 2012 г.

2281
Д. Димов: Движение нагоре към минимум 1.50 при EUR/USD през 2012 г.

Очакванията си за основните валутни двойки и златото за 2012 година представи специално за Profit.bg Димо Димов от ИП Карол. Ето как вижда анализаторът развитието на търговията през следващата година:

EUR/USD

На графиката е показано движението при EUR/USD от историческия връх 1,6038 (Юли 2008) насам. Като цяло движенията от тогава насам са корективни по характер – както поевтиняването до 1,1876 (Юни 2010), така и последвалото поскъпване до 1,4940 (Април 2011). Според мен поскъпването от последната година и половина все още е незавършено и лично аз бих очаквал още едно движение нагоре към минимум 1,5000 в следващата година. На този етап не очаквам спад под дъното 1,1876. Това позитивно очакване за еврото през следващата година се подкрепя и от факта, че текущо цари краен негативизъм по отношение на единната валута – всеизвестен факт е, че именно при такива условия се формират пазарни дъна

GBP/USD

На графиката е показано движението при GBP/USD от върха 2,1160 (Ноември 2007) насам. Имаме буквална разпродажба на британската валута от близо 77 фигури за малко повече от година – дъното 1,3503 е достигнато през Януари 2009. От тогава насам наблюдаваме странична консолидация, най-вероятно във формата на триъгълник. През следващата година е логично да се очаква движението в рамките на този триъгълник да продължи като по-вероятно е неговият пробив да не е през следващата 2012 година, а чак през 2013 т.е очаквам в следващата година движение настрани в широките граници 1,4230 - 1,6740. Когато този триъгълник добие завършена форма е по-логично да се очаква пробив от долу т.е. в посоката на тренда започнал от 2007 г. насам. Все пак при триъгълниците никога не можеш да бъдеш сигурен за посоката на пробива, така че най- правилно е те да се търгуват едва след като се пробият. При всички положение движението след няколко годишна консолидация няма да бъде ограничено до няколкостотин пипса, нито пък ще продължи само няколко месеца. Но както вече писах не очаквам излизане от границите на триъгълника през следващата година.

USD/JPY

На графиката е показано движението при USD/JPY за последните няколко години. Очевидно тук имаме много силен и ясно изразен низходящ тренд. Истината е, че този тренд надолу продължава вече няколко десетки години – през далечната 1975 доларът се е разменял за над 306 йени. При такъв силен тренд далеч по-правилната стратегия е да се търгува по посока на тренда. В тази връзка през следващата година е логично да се очаква спад към 70 йени и дори по-ниско. За да има някакво поне временно забавяне на тренда и начало на корекция на движението показано на графиката е необходимо да има пробив на показаната тренд линия и паднат поне два междинни върха – от графиката е видно, че такива има при 85,50 и 95 йени за долар. Също така лично според мен е необходимо BOJ (централната банка на Япония) да прекрати порочната практика на интервенции с цел обезценка на йената – всеизвестен факт е, че с интервенции тренд не се обръща, а по-скоро реално тяхното действие е протрендово.

Злато

На графиката е показано движението при XAU/USD за последните години. Златото е един от най-интересните инструменти на финансовите пазари. За последните 11 години то е поскъпнало с близо 650 % достигайки през текущата година рекордното ниво от 1920 долара за тройунция. Освен това интересен факт е, че през всичките тези години то е затваряло винаги на по-висока цена от тази на която е започвала годината – традиция която ще се спази и през настоящата година. През първата половина на следващата година очаквам консолидация в границите 1920 – 1530 долара за тройунция във формата на триъгълник (показан на графиката) като след пробива му може да се правят изводи за посоката в следващите години. Пробив отгоре (над 1920 долара) ще е доста позитивен и ще донесе нови печалби на заложилите на ценния метал като само можем да гадаем до какви нива ще достигне той. При подобен сценарий нива от 2500 долара и дори по-високо са напълно реалистични в следващите години. Лично за мен далеч по-интересният сценарий ще е ако се оформи триъгълника показан на графиката и той се пробие отдолу (под 1530 долара). В такъв случай независимо от изключително силния тренд който наблюдаваме през последните 11 години, той ще се окаже корективен по характер което изисква последващата корекция да е много дълбока (минимум 61,8 % корекция). Този сценарий – добре оформен триъгълник между 1920 и 1530 долара който се пробие отдолу ще е изключително негативен и ще доведе до пукане на поредния балон на финансовите пазари – 61,8 % корекция в този случай значи цените да паднат до нива от около 800 $ в следващите години. Така че лично за мен златото е инструмента който ще следя с най-голям интерес в следващата година защото според мен тя ще е определяща за посоката за години напред като движенията тук могат да бъдат буквално драстични.

* Анализът има прогнозен характер и не представлява предложение за покупка или продажба на валута.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Tasneem
# 0
13:05 | 11 May 2012
Shoot, who would have thugoht that it was that easy?
Plamen
# 1
12:12 | 30 December 2011
Interesna teza, koqto ste bade razbita kogato Evroto padne pod 1,1876 USD mnogo skoro.
Plamen
# 2
11:12 | 30 December 2011
Interesna teza, koqto ste bade razbita kogato Evroto padne pod 1,1876 USD mnogo skoro.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg