Да ви разкажа ли снощния мач или искате да сте го гледали?

11015
Да ви разкажа ли снощния мач или искате да сте го гледали?

Индексът DJ се понижи с почти 2% след силни разпродажби вчера. Доларът поскъпна спрямо еврото с 1.1 цента. Петролът - бла бла бла. Не ви ли се струва голяма скука да четем нещо, касаещо финансовите пазари в минало време. Ето и малко заглавия от CNN излезли по време на вчерашната сесия:

„В 16.30 ч. (българско време) отваря Ню Йоркската фондова борса."

„В 17.00 ч. излязоха новини за продажби на стари жилища, като данните бяха два пъти по-добри от очакванията. ISM индексът на производствената активност се очакваше да бъде 50.5, а той всъщност се оказа, че е по-положителен от очакванията - 52.9. Освен това, трябва се спомене, че той отбеляза повишение спрямо предходния месец, когато беше 48.9."

Около тези новини индексът DJ нарасна с 58 пункта. Двадесет и пет минути по-късно money.cnn.com публикува статия със заглавие „Уолстрийт на печалба след по-добри от очакваните новини. Dow, Nasdaq, S&P 500 флиртуват с новите върхове за 2009 г.".

В 19.08 ч., след като DJ вече е със 160 пункта по-евтин, излиза следващата статия в същата медия - „Акциите паднаха след растежа. Уолстрийт зачеркна печалбите, въпреки по-добрите от очакваните жилищни и производствени данни".

В крайна сметка на какво да вярваме и на какво не? Коя е новината, за която да се застъпим, след като на всеки час ни се предлагат нови коментари на това, което е направил пазарът?

Всеки започващ спад може да бъде предвиден и за него да се пише предварително, само че методите са различни от конвенционалните, базиращи се на новини и фундаментални показатели. Последните винаги закъсняват спрямо графиката на индексите и валутните двойки. Всеки опит да се предвижда пазар чрез икономически показатели е идентичен с това каруцата да е пред магарето. Освен това, кой футболен фен би предпочел да чете коментари за снощния мач, вместо да го гледа в реално време.

Предупрежденията за предстоящо пропадане се появиха още преди седмици. Те се наслояваха все повече и основните причини се криеха именно в екстремния положителен сентимент, който се възцари. Индексите са коригирали едва между 38 и 50% от целия спад, започнал през 2007 г., а всички авторитети звучат абсолютно убедени, че кризата е приключила.

Дори и онези мечки, които очакват корекция надолу допускат, че ще има само ограничен спад без нови дъна. Такава картина е характерна, не когато пазарите се намират близо до дъно, а когато сме на крачка от върха и предстои скорошен мечи пазар. Ето и конкретни примери, които показват екстремния оптимизъм през последните седмици:

Бернанке: „Ние спасихме света от гибел"

„Световната икономика се съживява"

„Пропадането можеше да е далеч по-лошо"

От своя страна, бордът на директорите на ФЕД обяви, че дъното на рецесията вече е достигнато.

Тези изявления показват, че и Федералният резерв на САЩ се присъединява към повсеместния оптимизъм. Този фактор се припокрива със силно положителния сентимент представен от Daily Sentiment Index. За индекса писах по-рано тази седмица, когато аргументирах очакван спад за EUR/USD.

В случая с американските фондови пазари стойностите на индикатора са 89% бикове. С други думи 89% от участниците вече са напълно убедени, че цените имат само една посока и тя е нагоре. Само за сравнение, когато в края на 2007 г. индексите достигнаха историческите си върхове този индикатор беше 88%.

Сега имаме по-високи стойности независимо от далеч по-ниските нива, на които се намират пазарите. Това е предпоставка за не по-малък спад от този, който продължи до март 2009 г. и дъното от тази пролет най-вероятно ще бъде пробито от американските индекси.

Тук е мястото да уточня, че сентиментът не подава сигнали, а само ни предупреждава за предстоящо голямо движение. Следователно, ние не можем да сме сигурни, че спадът е започнал точно сега. Когато се намесят и методите на вълновата теория, ние можем да търсим и конкретни сигнали за такова преобръщане.

Вчера, малко след започването на сесията се появиха и точно такива сигнали, както при индексите, така и при множество валутни двойки. Разбира се, тези сигнали са били забелязани само от вълновите анализатори и те са имали повод да открият къси позиции като посочените на фигури 1, 2 и 3.

Фигура 1 - S&P500. Вълна 1 (синя) е leading diagonal, а вълна 2 (синя) е expanding flat. (За да видите уголемена графиката, натиснете тук)

Фигура 2 - EUR/USD. Вълна 1 (синя) е leading diagonal, а вълна 2 (синя) е зиг-заг. (За да видите уголемена графиката, натиснете тук)

Фигура 3 - AUD/USD. Вълна 1 синя е класическа петица, а вълна 2 синя е зиг-заг. (За да видите уголемена графиката, натиснете тук)

Откритите позиции при S&P500 и EUR/USD са от вчера, 1 септември, а при AUD/USD от петък 28 август. Ранното откриване на късите позиции ми позволи да преместя стоповете си така, че да са на печалба при AUD/USD и на символична загуба при S&P500 и EUR/USD.

Твърде често хората ми казват, че валутните пазари и специално малките времеви рамки не рисуват петици и тройки вълни. Действителността е съвсем друга. Тези формации могат да се срещнат на всички ликвидни пазари. Нужно е само умение да се разпознават и търпение, те да бъдат довършени на няколко времеви рамки. Когато това се случи получаваме подарък от пазара, който идва само няколко пъти през годината. Сега дори и сценарият за голям спад да се провали, рискът е нищожен, а потенциалът за печалба е десетки пъти по-голям от този риск.

Като заключение можем да направим следния разбор. Сентиментът на пазара ни предупреждава, че предстои скорошно преобръщане, независимо, че инвеститори, икономисти и политици дори и не подозират, че нещо подобно ще се случи. Сигналите, получени от вълновата теория, ни показват точното място и време, където да натиснем бутона за откриване на позиция. Когато фундаменталният анализ и новините информират обществото, че трендът вече е с нова посока, пазарите вече не предлагат цени, които да устройват желаещите да продадат.

Този анализ не гарантира печалби, защото за постигането на добри резултати са нужни умения да се прави анализ и опит в областта на риск мениджмънта, обвързан с метода Вълнови принцип на Елиът. Освен това, индивидуалният трейдър или инвеститор трябва да е закалил своята психика да издържа на напрежението, докато пазарът временно се движи в нежеланата посока.

Автор: Ивайло Груев, http://www.home-traders.eu/

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

zithromax
# 0
20:02 | 7 February 2012
Hello! .
кеш до ИВО ГРУЕВ
# 1
23:09 | 6 September 2009
ИВО- това ,че има критика(за мене без основание) не бива да те ДЕМОТИВИРА- НАПРОТИВ ........аз ЛИЧНО съм много доволен ,че коментарите в САЙТА ме насочиха към Робърт Пректър и неговата КНИГА-УНИКАЛНО ЧЕТИВО.........имам усештането , че знам какво ПРЕДСТОИ следваштите 2-3 ПЕТИЛЕТКИ......!!!!!?????......
Един до Иво Груев
# 2
12:09 | 6 September 2009
Г-н Груев, хората, които Ви познаваме и се учим от Вас и екипа Ви ( а ние не сме малко), много добре познаваме Вашия начин на разсъждения, Вашия "почерк" и Вашите знания. Не се "впрягайте" на писачи, в нета ги има много. Мога само да Ви благодаря за това, че публикувате своите анализи, истината е, че те много помагат, сигурен съм, не само на мен, но и на много други домашни трейдъри, които ровят в какви ли не сайтове, за да намерят информация, което да подпомогне техните собствени разсъждения. А това, че прогнозите не винаги се сбъдват с математичска точност - ами ние много добре сме запомнили, че във всеки един момент има поне няколко възможни сценария, и че вълновият анализатор обикновено отдава предпочитание на един от тях, който му се струва най-вероятен, но в крайна сметка - пазарът е този, който решава какво ще нарисува. Продължавайте да публикувате, ние очакваме Вашите анализи, те много ни помагат.
Иво Груев
# 3
10:09 | 6 September 2009
До господина с името назаем. Обръщам се по този начин не за да се заяждам, а защото не зная как да се адресирам към него след като не присъства тук със собствените си имена нито пък с псевдоним. С Робърт Пректър имам лична кореспонденция от години и когато се обръщам към него го наричам mr. Prechter. По отношение на приликата на моите анализи, които някои откриват мога само да се радвам, че съществува. В крайна сметка от тях съм се учил в продължение на почти десет години. Колкото до разсъжденията, които претендирам да са напълно авторски уточнявам, че предпочитам да приличат на тези от техния сайт, отколкото на CNN, Reuters или Bloomberg. Правя едно уточнение. Авторът на острия коментар е употребил думата „преписва”. Вероятно втория коментар отново е негов. Там той е смекчил тона като използвал друга дума „прилика”. Да прилика има. Съгласен съм. Ако имаше нещо противозаконно в това някой да прилича на някого в медийния бизнес едва ли щеше да съществува повече от една новинарска агенция на нашата планета. Текущия абзац се надявам да бъде прочетен от автора на критичния коментар. Признавам един свой пропуск при последните ми две три статии. Пропуснал съм да цитирам източник за няколко фактора. В никакъв случай не мога да се гордея с този мой пропуск и за в бъдеще ще внимавам това да не се случи повече. Всъщност съм и благодарен на критичният коментар защото ме алармира навреме. На Пректър дължа цялото си познание в областта Вълновата теория и финансовите пазари. Това е човекът, който по най-разбираем начин успява да обясни сложните връзки, които съществуват на пазара. Броят се на пръсти хората които имат идея какво предстои да се случи на пазара и в икономиката и Пректър е един от тях. Така, че не се срамувам, когато някой оприличава моите разсъждения с неговите и тези на екипа му.
Един от защитниците
# 4
16:09 | 5 September 2009
....това ,че в даден случай анализите може да си приличат ,само може да ни радва ,че и в България си имаме човек,който да разбира до толкова ,че правейки своят анализ то той да се доближава до този на светилото в тази област Робърт Пректър!
Един от защитниците
# 5
16:09 | 5 September 2009
Ами съвсем нормално е, когато се използва един и същи метод,в случая една и съща теория за анализ, нещата малко или много да си приличат.Става въпрос за "Вълновата теория на Елиът", а не на Пректър...,разбира се с цялото ми уважение към последния,който я доразвива!Който разбира от вълнова теория много добре знае ,че обикновено винаги има по няколко варианта,като на един или друг се предава по-голяма или по-малка вероятност да се изпълни.Един анализатор може да дава по-голяма тежест на един вариант,а друг на втория или третия и т.н, въпрос на собствено виждане за пазара!
интересуващ се
# 6
13:09 | 5 September 2009
покажи анализ, за да го сравним
До всички защитници на Груев
# 7
12:09 | 4 September 2009
Четете редовно анализите на Prechter, и ще забележите огромната прилика, ако не и идентичност с анализите и вълновото броене на EWI.
До Robert Prechter
# 8
15:09 | 3 September 2009
Мисля, че копиране е едно, а стил съвсем различно нещо!
един
# 9
12:09 | 3 September 2009
Аз също. Груев е интелигентен, знаещ и можещ. Както и екипът му. Познавам ги, от тях съм се учил.
интересуващ се до един
# 10
08:09 | 3 September 2009
в момента има отстъпка и абонамента е $59/месец благодаря за инфото! аз не вярвам Груев да превежда чужди прогнози
един до интересуващ се
# 11
00:09 | 3 September 2009
Абонираш се в сайта на Пректър, той си предлага анализите срещу тези парички, в зависимост от това, какви точно анализи искаш да получаваш
един
# 12
20:09 | 2 September 2009
Дълбоко уважавам Ивайло Груев, но ми се струва, че пак се разминаваме с мечия сценарий. Преди малко и на AUDUSD и на EURUSD 4-та /от 3-та/ вълна навлезе в територията на 1-ва /от 3-та/. А както знаем, това е недопустимо.Така че, струва ми се, засега ще сме нагоре... А до интересуващ се : абонираш се на сайта му и срещу скромните 100-200 USD месечно ги получаваш прогнозите.
интересуващ се
# 13
16:09 | 2 September 2009
къде могат да се прочетат прогнозите на R.Prechter?
Robert Prechter
# 14
14:09 | 2 September 2009
Жалко само, че статията а и прогнозите не са авторски. Мисля че е време да спре този псевдо автор да превежда статиите и прогнозите на светилото в областта на Eliott, R.Prechter.
кеш
# 15
14:09 | 2 September 2009
АДМИРАЦИЙ ПРИЯТЕЛЮ.....!!!!!.....До сега намаш СГРЕШЕНА ПРОГНОЗА.....!!!!!....Продължавай ТАКА-лично на мене МНОГО МИ ПОМАГАШ.....да не загубя ПАРИ.....!!!!.....Да ти кажа честно преди пътуване гледам прогнозата за времето за да съм ПОДГОТВЕН.....а сега с ТВОЙТЕ АНАЛИЗИ УСЕШТАМ СЪШТОТО СПОКОЙСТВИЕ все едно знам какво предстои.......ЖЕЛАЯ ЗДРАВЕ и КЪСМЕТ и не СПИРАЙ да ПИШЕШ..... особено при ПРЕДСТОЯЩА КОРЕКЦИЯ или СМЯНА НА ПОСОКАТА....!!!!!?????.....
интересуващ се
# 16
13:09 | 2 September 2009
ех тази гъвкавост ...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg