Динамично начало на деня, поставено от ЦБ на Япония

843
Динамично начало на деня, поставено от ЦБ на Япония

Изключително динамично начало на днешния ден бе поставено от Японската централна банка, след вчерашния тотален крах на щатския долар и на фона на 2-годишнината от най-големия икономически колапс за последните 80 години - фалитът на една от най-могъщите финансови институции в световен мащаб - Lehman Brothers.

Две години по-късно обаче, виновни няма, разследванията са доникъде и никой не намира сили да подхване една решителна реформа, която да обуздае алчността, довела до фалита на Lehman. Единствената последица са спасителните програми на редица правителства, огромните публични дългове и заплашително набъбналата безработицата.

Поредното доказателство за безхаберието на правителствата и необузданата алчност на банките бе и вчерашният срив на долара, предизвикан от изказване на втората по големина американска банкова институция - Goldman Sachs. Доларът претърпя провал по всички фронтове, след като от банката заявиха, че Федералният резерв ще възобнови покупките на облигации към ноември, за да стимулира икономиката и да парира негативния ефект от спада на инвестициите и слабия ефект от фискалните стимули.

Освен това, Федералният резерв ще се стреми да пречупи негативната тенденция на спада на цените на потребителските стоки, според Голдмън Сакс. Тук възниква въпросът „от кога Голдмън Сакс станаха определящ фактор за движенията на най-ликвидния пазар в света?".

EUR/USD достигна до едномесечен връх в 1.3033, след като по-рано през деня икономическите индикатори за Германия и Еврозоната, спаднаха под очакванията на пазара и отразяват опасенията от свиване на икономиката. Разочароващите индикатори предизвикаха кратка корекция на EUR/USD в негативна посока до 1.2829.

Фактът, че опасността от двойна рецесия все още остава над Еврозоната не притесни инвеститорите и те се втурнаха в покупки на евра, вследствие на слуховете, пуснати от Голдмън Сакс. USD/CHF се срина до 9-месечно дъно, падайки под паритета, към 0.9932. USD/JPY от своя страна удари ново 15-годишно дъно в 82.87, предизвиквайки гнева на японските власти.

Тази сутрин, министърът на финансите на Япония - Нода, официално потвърди информацията за интервенция на валутните пазари. Нода не пожела да разкрие размера на интервенцията и заяви, че ще бъдат предприети решителни стъпки, включително и намеса, ако това е необходимо. Интервенцията е била наредена от Министерството на финансите в 4.30 ч. българско време. Премиерът Кан е бил уведомен за тази намеса. Тя е била извършена напълно едностранно. Според непотвърдени слухове, Японската централна банка е продала между 200 и 300 млрд. йени, закупувайки щатски долари. Официалните власти в Япония съобщиха, че интервенцията на валутния пазар не е завършила все още. Те добавиха, че няма определено ниво, което желаят да бъде достигнато. В резултат на това, валутната двойка USD/JPY достигна 85.13.

Тази нощ доларът успя да върне част от загубените позиции през вчерашният ден. Към еврото, американската валута се разменя в нивата 1.2970/90, а към швейцарския франк, малко над паритета - 1.0010/20.

Днес предстоят да бъдат публикувани данните за безработицата във Великобритания, хармонизираният индекс на потребителските цени за Еврозоната, а късно следобед и данните за индустриалното производство на САЩ. Днес ще се очаква с интерес и пресконференцията на шефа на Европейската парична и икономическа комисия - Оли Рен след оповестяване на икономически прогнози.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg