Доларът бие останалите активи през май

889
Доларът бие останалите активи през май

Доларът победи по представяне акциите и суровините в първото си месечно повишение от ноември през изминалия месец май.

Проблемите на Европа, както и опасенията на инвеститорите от забавяна на световния ръст, бяха основни причини за повишения интерес и поскъпването на зелените пари.

Доларовият индекс, следящ представянето на щатската валута спрямо кошница от шестте основни валута, поскъпна с 2.2% през изминалия месец.

За сравнение индексът MSCI, следящ представянето на световните борси, загуби 2.45% от стойността си през изминалия месец.

Суровинният индекс Standard & Poor's GSCI Total Return, следящ представянето на 24 суровини, се понижи с 6.89%, докато облигациите донесоха доход за инвеститорите от 1.12%.

Инвеститорите продаваха евро и купуваха долари, вследствие на опасенията за продължаващата и задълбочаващата се криза в Гърция.

Поскъпването на зелените пари през май, следваше пет поредни месеца на спад за долара, понижение възлязло на 11.1%. Доларовият индекс приключи изминалия месец при ниво от 74.537 спрямо 72.933 в края на април.

Сред 16-те най-активно търгувани валути, най-голямо понижение отбеляза южноафриканския ранд, поевтинял с 3.43% за месеца, следван от 2.78% за еврото и 2.73% за датската крона.

Новозеландският долар бе една от двете валути, отбелязали ръст спрямо долара от 1.73%, следвана от швейцарския франк с 1.32%.

Еврото поевтиня през изминалия месец спрямо всички основни валути, с изключение на ранда.

Лихвите по двугодишните гръцки облигации достигна 27.19%, докато по 10-годишните - рекордните 17.1% на 24-ти май.

Анализаторите очакват забавяне на ръста на световната икономика до 2.6% през това тримесечие, на фона на 3.1% през първото такова.

Среброто бе най-зле представящият се инструмент със загуба от 21% през май, или най-голямата такава от октомври 2008-ма насам, следвано от поевтиняването с 14% в никела и с 12% в памука и захарта.

Цената на петрола, което съставлява над 50% от суровинния индекс се понижи с 9.9%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg