Доларът може да поскъпне, ако няма сделка за дълга на САЩ

950
Доларът може да поскъпне, ако няма сделка за дълга на САЩ

Противно на интуицията, щатският долар всъщност може да поскъпне, ако правителството на САЩ не вдигне тавана на дълга до крайния срок 2 август, смятат анализатори, цитирани от Market Watch.

Това не е поради оптимизъм или самодоволство, а заради това как са позиционирани трейдърите.

Трейдърите и по-специално спекулативните от тях, които са в основата на по-големите краткосрочни движения, които тласкат пазара, вече са доста негативно настроени спрямо долара и силно клонят към активи, считани за по-рискови, в това число акции, развиващи се пазари и валути, които поскъпват вследствие на нарастващите цени на суровините.

В понеделник, след като очакваната през уикенда сделка за вдигане на тавана на дълга на САЩ не се случи, доларът запази позиции спрямо еврото и британския паунд, които са две от най-търгуваните валути.

Доларът поевтиня спрямо японската йена и швейцарския франк, които изглежда се облагодетелстват повече, когато инвеститорите излизат от позициите си в по-рисковите активи.

Извън тези двете валути "инвеститорите клонят силно към скъсен щатски долар, така че дори и да има събитие, което да катализира значително намаляване на риска и да доведе до несигурност, непосредствената реакция може противно на интуицията да бъде положителна за долара," смята Андрю Кокс, валутен анализатор в Citigroup.

Това е така, защото трейдърите ще трябва да обърнат позициите си, които са били в полза на по-рисковите активи и да купуват обратно долари.

"Това не е задължително да е вследствие на въодушевлението от притежанието на щатски кредит, а по-скоро на технически причини," казва Кокс.

Този тип движение обаче може да продължи само ден, според Алан Рускин, от Deutsche Bank.

Доларът ще се облагодетелства малко при свиване на тази експозиция в по-рискови активи, смята Рускин. "Не казвам, че доларът ще скочи при лоши новини, а по-скоро, че това ще е някакъв компенсиращ ефект в краткосрочен план."

Най-вероятно е това да се прояви при активи, където се смята, че по-голямата част от тези къси доларови позиции са концентрирани. Той посочва валутите на страните от Латинска Америка, между които и мексиканското песо.

Щатският долар губи 0.6% спрямо мексиканското песо през този месец и 5.7% от началото на годината. Доларът се понижава с 1.2% спрямо чилийското песо през юли и само с 0.2% спрямо колумбийското песо.

Щатският долар също така може да възстанови част от загубите си от последните седмици спрямо австралийския долар, според Кокс.

Щатският долар поевтинява спрямо австралийския с 1.5% през този месец, с 2% спрямо канадския и с 4.5% спрямо новозеландския долар.

Спрямо еврото доларът се люшка и в двете посоки, поради проблемите на Европа с дълговата криза.

"Търговията на основната валутна двойка е доста безразборна напоследък, тъй като хората, които искат да търгуват еврото се колебаят дали да го правят спрямо долара," казва Кокс.

Те по-скоро купуват или продават еврото срещу швейцарския франк, йената или британския паунд, според него.

Еврото поевтинява с 0.8% спрямо долара от началото на месеца, но все още нараства със 7.4% спрямо щатската валута от началото на годината.

"Швейцарският франк трябва да носи голяма част от това вследствие на финансовото разточителство и продължава да носи и товара на несигурността," казва Кокс.

Доларът поевтинява с 4% спрямо франка през този месец и с близо 14% през 2011 г.

Еврото губи близо 5% спрямо франка през юли и 7% през 2011 г.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg