Доларът отново се оказа най-уязвим на валутнитните пазари

807
Доларът отново се оказа най-уязвим на валутнитните пазари

Доларът отново се оказа най-уязвим на валутните пазари и побърза да върне крехките печалби, които беше натрупал. EUR/USD поскъпна до 1.4353 по време на американската сесия снощи, след като индексът на бизнес климата в индустрията на Европа отчете ръст.

Допълнителна подкрепа за еврото бяха и покупките от ЕЦБ на облигации на периферни държави. Според пазарни слухове през изминалият ден, Citigroup са открили къси позиции от 1.4287 с цел към 1.4030 и стопираща поръчка на 1.4390. По време на азиатската сесия, тази нощ тези нива бяха достигнати.

Кросовете срещу японската йена също нараснаха на азиатският пазар, след като водещите индекси и петролът отбелязаха ръст. Играчите на фондовите борси бяха вдъхновени от рекордната печалба на Intel за тримесечието. Според японски анализатор, ръстът на кросовете в йената най-вероятно ще бъде ограничен заради празниците, като добавя, че търговията ще има променливо поведение, тъй като броят на участниците на пазара намалява по време на празници.

Темата „гръцки дълг" не беше пренебрегната и вчера. Все повече стават наблюдателите, които смятат, че Гърция ще прибегне към преструктуриране на дълга си, въпреки че страната упорито отрича тази възможност. Преструктурирането на гръцкия дълг е неизбежно според съветника на финансовото министерство на Германия. "Пазарите ясно показват, че в момента мислят кога Гърция ще фалира, а не дали ще изпадне в такова положение", коментира Дон Смит, икономист в Icap. "Зад кулисите се обсъжда плавно преструктуриране", заяви Теодор Пелагидис, икономист в Атина и автор на няколко книги, посветени на гръцката криза. "Реалността е, че ние не можем да обслужваме дълга си и ако Гърция не потърси радикално решение, ще се самоизяде."

На другият икономически полюс е Австралия. Австралийският долар превзе двойния връх, който бе изградил през последните няколко дни и достигна до 1.0600 спрямо американския си съименник. Силният ръст на австралиеца бе продиктуван от добрите икономически данни през тази нощ, които показаха, че цените на експорта за първото тримесечие са нараснали до 5.2%, спрямо -8.1% за предходният период. Цените на импорта също отчетоха ръст, но значително по-малък. Те са се увеличили с 1.4%, спрямо -.3.8% за предходният период. Така австралийският долар запазва лидерското си място сред валутите като най-стабилна и търсена валута. Донякъде това търсене е продиктувано и от факта, че Австралия е една от страните с най-големи залежи на злато в света. Вследствие на силното търсене на ценния метал, се повишава и националната валута.

За днес акцентът пада върху протокола от последната среща на Английската централна банка, от който ще се разбере какво е било разпределението на гласовете по отношение на повишаване на основният лихвен процент, и дали такова ще има при следващата среща.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg