Доларът поднови спада си

714
Доларът поднови спада си

Американският долар падна спрямо повечето валути в сряда, след като изнесената стенограма от последното заседание на Федералния резерв на САЩ късно във вторник даде ясен сигнал, че централната банка ще започне скоро нова вълна от неконвенционални мерки, което би било негативно за долара.

Членовете на Федералния резерв през миналия месец са били подготвени да освободят монетарната политика по-скоро и са фокусирали вниманието си върху покупка на държавни ценни книжа и увеличаване на инфлационните очаквания, с цел подпомагане на икономиката. Политиците са пожелали да обмислят най-ефективната рамка за комуникация при приемането на допълнителни мерки при осигуряването на стимули.

Това става ясно от изнесения протокол от срещата на ФЕД на 21 септември, като за първи път от институцията се обмисля поставянето на ниво за номиналния БВП, като начин за увеличаване на ценовите очаквания. В протокола се заявява още, че "много от пазарните участници отбелязват, че ако икономическият ръст остава твърде бавен, за да подсигури прогрес към намаляване на нивото на безработица, или ако инфлацията продължи да се понижава под определените нива, то би било подходящо да се осигури допълнително приспособяване на монетарната политика".

След изнасянето на протокола пазарните участници се насочиха към нова вълна от разпродажба на зелени пари, тъй като подобен ход би обезценил валутата. В резултат доларът възобнови спада си спрямо еврото, като банкнотата се понижи с 0.5%, достигайки ниво от 1.4000 долара. От своя страна единната валута бе подкрепена от Европейската централна банка, която декларира готовността си да прекрати стимулиращите мерки след изтичането на предварително определените срокове. Положителните данни от Европа също дадоха тласък на ерото. По данни на Евростат, индустриалната продукция в Еврозоната се е повишила с 1% през септември спрямо предходния период и със 7.9% спрямо същия период на миналата година.

Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари, се понижи с 0.45% до 76.97 пункта.

Йената остана да консолидира вчера спрямо долара в тесния рейндж между 81.66 йени и 82 йени. От една страна доларът остава под натиск след изнесените минути от последното заседание на ФЕД, които потвърдиха очакванията на пазарите за нова количествена програма на централната банка. От друга страна, опасенията за нова японска интервенция против йената и натиска от продажби на йената в нейната кросове, поради добрия риск-апетит на фондовите пазари, ограничиха новото покачване на японските пари към нов 15-годишен връх в 81.37 йени от 11октомври.

Стерлингът поднови възходящото си движение след поредния общ спад на долара. Това доведе до отскок на паунда с 0.6% до 1.5907 долара, като леко негативно влияние върху паунда оказа солидния спад на индекса на потребителското доверие във Великобритания за септември до 18-месечно дъно и коментари на члена на Английската централна банка - Майлс, че може и да се наложи подновяване на количествената програма на Банка. Според месечно проучване от Nationwide Building Society, потребителите във Великобритания са станали по-песимистично настроени относно икономиката им и пазара на труда през септември. Като резултат общият измерител на потребителското доверие се понижи до 53 пункта за септември от 62 пункта за август, което е четвърто понижение за последните пет месеца. Така показателят е на най-ниското си ниво за последната година и много под средната дългосрочна стойност от 83 пункта.

Австралийският долар регистрира пореден рекорден връх, като солидна подкрепа валутата получи от силното рали на цените на стоковите и фондовите пазари. През вчерашния ден, австралийските пари се покачиха с 0.8%, регистрирайки стойност от 0.9936 долара, което е най-високото ниво от 1983 година насам, когато австралийския долар стана "плаваща" валута.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg