Доларът поевтиня след данните от Европа и САЩ

686
Доларът поевтиня след данните от Европа и САЩ

Американският долар падна срещу кошницата от валути в петък до най-ниското си ниво от февруари насам, след като по-силните данни от Европа и спадът на щатските поръчки за дълготрайни стоки намалиха търсенето на банкнотата.

Неочакваното увеличение на немския бизнес климат до най-високото си ниво за последните 3 години и възходящата ревизия на БВП на Франция даде сила на еврото, след като валутата бе подложена на разпродажба в четвъртък. IFO индексът на бизнес климата в Германия за септември излезе 106.8 пункта, като се очакваше да достигне 106.3 пункта спрямо 106.7 пункта за предходния период.

IFO индексът на текущите условия за септември се покачи до 109.7 пункта, като пазарните участници прогнозираха спад до 104.0 пункта. За предходния период показателят бе 105.2 пункта. Така покачването на бизнес климата в Германия намали подновените в последно време опасения около глобалния икономически растеж, което доведе до покачване на единните пари с 1.35% до нов 5-месечен връх на ниво 1.3493 долара.

От своя страна щатските пари бяха подложени на натиск от спада на поръчките за дълготрайни стоки и продажбите на нови жилища в САЩ, тъй като така данните засилиха опасенията на пазарните участници за възможно ново предоставяне на парични средства за подпомагане на икономиката от страна на Федералния резерв. Поръчките за стоки с дълготрайна употреба за август излязоха -1.3%, като се очакваше да достигнат -0.9% спрямо 0.4% за предходния период. Продажбите на нови жилища за август се покачиха минимално до 0.288 млн., като се очакваше да достигнат 0.293 млн. спрямо 0.276 млн. за предходния период.

Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари, се понижи с 1.05% до 79.26 пункта, което е най-ниското ниво на индекса от февруари насам.

Японската йена се покачи до най-високото си ниво спрямо долара за последната седмица в петък. Първоначалният спад на валутата бе провокиран от излезлите слухове за нова интервенция от страна на японските власти за отслабване на йената, но последвалото опровержение върна инвеститорите към покупки на японски пари. Спрямо долара, японската йена се покачи с 0.3%, отбелязвайки ниво от 84.10 йени.

Поради липса на важни макроикономически данни от Великобритания, стерлингът се търгуваше спрямо общите пазарни движения. След разочароващите данни от САЩ и последвалото разпродаване на щатски пари, паундът се покачи с 1.05 % до 1.5842 долара.

От слабостта на зелените пари се възползваха и високодоходните австралийски и новозеландски долар, които се покачиха съответно с 1.35% и 0.95% до 0.9614 щатски долара и 0.7359 щатски долара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg