Доларът поевтиня след добри макроикономически данни от САЩ

657
Доларът поевтиня след добри макроикономически данни от САЩ

Американският долар поевтиня срещу еврото и йената в четвъртък, като натиск върху „зелените пари" продължи да оказва негативният изглед за икономиката на САЩ от Федералния резерв от края на предходната сесия.

Еврото от своя страна успя да възвърне загубите си от началото на вчерашния ден, след като по-добрите от очакваното макроикономически данни от САЩ облекчиха притесненията на пазарните участници за глобалното икономическо възстановяване и насърчиха търсенето на по-рисковите и високодоходни валути.

Според изнесените данни, молбите за помощи за безработни в САЩ за седмицата до 19 юни се понижиха до 457 000 броя, като се очакваше да достигнат до 461 000. За предходния период показателят бе 472 000.

Заявките за социални помощи при безработица в САЩ на четириседмична осреднена база се понижиха с 1 500 броя до 462 750 броя. Като сигнал за подобрение на щатската икономика се възприе и по-малкият от очакваното спад на поръчките за дълготрайни суровини за производство.

Поръчките за стоки с дълготрайна употреба в САЩ за май се понижиха с 1.1% до 191.01 млрд. долара, като очакванията на пазарните участници бе за спад от 1.2% след положителните 3.0% през април. На годишна база, поръчките за стоки с дълготрайна употреба бележат възход с 16.5% за петте месеца до май спрямо петте месеца до май 2009 г.

Така по-добрите щатски данни върнаха надеждите на инвеститорите за глобално икономическо възстановяване, въпреки негативните нагласи на ФЕД към щатската икономика. В резултат, еврото успя да компенсира първоначалното си понижение, като валутата се покачи с 0.65% до 1.2387 долара.

Първоначалният натиск върху единната валута бе в следствие от новото напрежение около европейските дългови пазари, свързано отново с гръцките дългови книжа. Цената на застраховката на 5-годишния гръцки дълг за 10 млн. евро удари нов рекорден връх в 1 085 базисни пункта вчера спрямо 934.2 пункта от сряда.

Лихвеният спред между 10-годишните гръцки и немски книжа се покачи с 13 пункта към 802 базисни пункта, спрямо 790 пункта от предишната сесия. Основна причина за това силно повишение за последните два дни на натиска върху гръцките книжа и кредитните дериватни контракти се дължи главно на разпродажбите на гръцки облигации с оглед наближаване края на месеца и факта, че след като две от трите рейтингови агенции понижиха кредитния рейтинг на Гърция до т.н. нискокачествено ниво, тези гръцки дългови книжа от 1 юли вече няма да са част от серията глобални бондови индекси, в които влизат дългови книжа с по-висок рейтинг.

Доларовият индекс, измерващ стойността на „зелените пари" спрямо шест основни валути, се понижи с 0.45% до 85.41 пункта. Стерлингът консолидира малко под 1.5000 долара, след като по-рано вчера паундът удари нов 6-седмичен връх на ниво 1.5011 долара.

Подкрепа британските пари получиха, както от общия натиск върху долара след решението на ФЕД да запази политиката си на "ниски лихви за разширен период от време", така и от изнесените минути от последното заседание на Комитета по монетарна политика към Английската централна банка, според които членът на банката Андрю Сентънс се оказа, че е гласувал за вдигане на основната лихва с 25 пункта до 0.75%.

Но въпреки този позитивизъм за паунда, има реален риск тежките мерки на икономии във Великобритания да ударят по икономическото възстановяване на страната.

Японската йена запази възходящото си движение и през вчерашния ден, след като доходността на американските държавни облигации продължи да пада поради негативните перспективи пред щатската икономика.

Доходността на 2-годишните книжа намаля с около 3.1 пункта към 0.645%, а на 10-годишните книжа се понижи с 3.7 пункта до 3.070%.

Спрямо долара, японските пари поскъпнаха с 0.65% до 89.22 йени. Срещу еврото, йената се търгуваше разнопосочно, като завърши деня без съществена промяна спрямо сряда на ниво 110.50 йени.

Въпреки известното покачване на риск-апетита, високодоходните австралийски и новозеландки долар поевтиняха съответно с 1.1% и 1.35% до 0.8640 щатски долара и 0.7035 щатски долара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg