Доларът поевтиня спрямо йената след щатските данни

538
Доларът поевтиня спрямо йената след щатските данни

Американският долар се покачи срещу еврото, но спадна спрямо йената в сряда, като по-слабите от очакваното поръчки за стоки с дълготрайна употреба в САЩ засилиха опасенията за стабилността на икономическото възстановяване в най-голямата икономика в света.

Поръчките за стоки с дълготрайна употреба отчетоха спад през юни за втори пореден месец, което е пореден знак, че ръстът в производствения сектор се забавя. Според данните, поръчките са се понижили с 1.0% до 190.5 млрд. долара Стойността им за май бе -0.8%, като пазарните участници очакваха ръст от 0.9%.

Това забавяне на производствения сектор засили притесненията на инвеститорите около глобалното икономическо възстановяване, довеждайки до спад в доходността на американските държавни облигации и до известно понижение на американските фондови фючърси, което оказа подкрепа на йената и нейните кросове през вчерашния ден. Доходността на 2-годишните щатски книжа падна до 0.641%, на 10-годишните книжа до 3.028%.

Спрямо долара, японската йена поскъпна с 0.75% до 87.24 йени. Срещу еврото и паунда, японските пари се покачиха съответно с 0.9% и 0.85% до 113.19 йени и 135.85 йени.

От вторник насам, след слабия индекс на потребителското доверие на САЩ за юли, пазарните участници изглежда вече не реагират на по-слаби икономически данни, чрез нови покупки на евра, а отново сякаш започват да преценяват дали съответните данни са в подкрепа или не на риск-апетита на финансовите пазари.

От своя страна еврото се търгуваше между печалби и загуби през вчерашния ден, като след понижението на апетита за по-рискови активи завърши деня без промяна спрямо вторник на ниво 1.2993 долара. Известна подкрепа единната валута получи от смесените предварителни данни за потребителските цени в Германия, които отчетоха покачване за юли с 1.1% спрямо 0.9% за предходния месец.

Стерлингът също се търгуваше колебливо, като предпазливостта на пазарните участници бе продиктувана от показанията на управителя на Английската централна банка - Кинг и от членовете на Комитета по монетарна политика към Банката пред финансовата комисия на Парламента.

Управителят Мервин Кинг заяви, че има достатъчно свобода на действие да се използва монетарната политика в двете посоки, като е възможно както последващо отхлабване, така и намаляване на стимулите през следващите месеци. Той отбеляза, че успокояването на кредитните условия изглежда да е в застой, като е важно към момента да се осъществят стандартите от Базел за по-дълъг период от време.

Кинг отчете, че финансовите пазари са по-волатилни, заради балансите на банките. Това негово изказване подейства негативно върху британската валута, но впоследствие доверието на инвеститорите към паунда бе възстанови, след като членът на Комитета по монетарна политика към Английската централна банка Сентънс сподели, че водената политика на Банката към момента е изключително крайна. Той отбеляза, че свободният производствен капацитет е на по-ниско ниво, отколкото се смяташе през миналата година и не е изненадан от факта, че продажните цени на жилищата остават непроменени. В следствие от тези противоречиви мнения, стерлингът завърши вчерашната си търговия без промяна спрямо вторник на ниво 1.5592 долара.

Австралийският долар поевтиня с 1.25% до 0.8909 щатски долара, след като данните за потребителските цени в страната изненадаха пазарните участници. Индексът на потребителските цени за второто тримесечие на тримесечна база излезе 0.6%, като се очакваше да достигне 1.0% след 0.9% за предходния период.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg