Доларът поевтинява за трета седмица

1057
Доларът поевтинява за трета седмица

Доларът поевтиня за трета от последните четири седмици, на фона на намалялото търсене на зелените пари като спасителна валута, и предвид добрите данни за щатската икономика, които сочат, че икономиката е относително слабо засегната от европейската криза.

Еврото остана с минимално изменение спрямо щатската валвута, след като три-годишните заеми отпускани от ЕЦБ в неограничени количества и при основния лихвен процент, повишиха очакванията за подобряване на ситуацията.

Доларовият индекс загуби 0.2% от стойността си до ниво от 79.997 през седмицата, след добрите данни за поръчките на дълготрайни стоки, началното жилищно строителство и молбите за помощи за безработица.

Еврото приключи седмицата при 1.3044, спрямо 1.3046 в края на миналата седмица. Щатската валута поскъпна с 0.4% спрямо йената до нива от 78.09 йени. Еврото поевтиня с 0.4% спрямо йената до 101.86 йени.

Южноафриканската валута поевтиня с 18.7% спрямо долара през тази година, което я прави най-поевтиняващата такава сред водещите търгувани валути, според данни на Bloomberg.

На второ място в негативната класация се нарежда мексиканското песо, загубило 10.8% от стойността си.

Най-голямо повишение спрямо долара е регистрирала японската йена, поскъпнала с 3.9% за годината.

Еврото се е понижило с 1.4% спрямо кошницата от 9-те валути на най-развитите страни. По този показател доларът е поскъпнал с 1.1%, а йената с 3.8%.

На 21 декември от ЕЦБ обявиха, че са отпуснали кредити от 489 млрд. евро в 1 134-дневни заеми на банките, което е повече от предварителните очаквания за такива в размер на 293 млрд. евро.

Това което притеснява някои анализатори е факта, че част от тези пари най-вероятно ще бъдат използвани за покупка на испански и италиански дълг.

Съществуват сериозни банкови проблеми в Европа и ЕЦБ се опитва да намери креативни мерки за решаването им, според някои специалисти.

Заемането на повече от предварителните очаквания средства от страна на европейските финансови институции в известна степен намалява притесненията на пазара за задълбочаване на банковата криза.

Лихвите по италианските двугодишни облигации се понижиха с 20 базисни пункта през седмицата до 5.09%. Те са се понижили с 1.1 процентен пункт, откакто президентът на ЕЦБ обяви безпрецедентни мерки от страна на банката на 8 декември.

Автор: Теодор Минчев

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg