Доларът продължава да отстъпва със сериозни темпове

862
Доларът продължава да отстъпва със сериозни темпове

Федералният резерв запази основния лихвен процент на ниво от 0.25 %. Инфлацията в страната продължава да нараства в резултат на скъпите суровини, а процентът на безработица остава висок. Това предопределя лихвеният процент да остане на това ниво за неопределен период от време. Програмата за количествени улеснения в размер на 600 млрд. долара ще бъде прекратена към края на юни, но Федералният резерв ще продължи да изкупува облигации, чрез приходите от купонни плащания на изкупените до този момент облигации. Това решение е негативно за долара и той продължи да пада през цялата азиатска сесия. Така едно евро тази сутрин се разменя на цена от 1.4850/80 спрямо долара.

За първи път в историята на ФЕД бе свикана отворена пресконференция веднага след решението, което е част от политиката за по-голяма прозрачност на институцията. По време на тази пресконференция, председателят - Бен Бернанке заяви, че очаква икономиката на САЩ да се възстановява, макар и с умерени темпове; цените на суровините да се стабилизират; инфлацията да остане между 2.1-2.8%.

В резултат на решението на ФЕД и изявлението на Бернанке, златото покори нов връх към 1533 долара за унция, американският петрол също проби последният си връх в 113.40 долара за барел. Австралийският долар нарастна до 1.0946, което е най-високото му ниво от февруари 1982 г.

За поскъпването на еврото през изминалият ден, влияние оказаха и силните икономически данни. Потребителските цени в Германия са нараснали през април до най-високото си годишно ниво за последните две години и половина. Така натискът върху ЕЦБ да повиши основната лихва отново остава. Инфлацията в най-голямата икономика в Европа се е повишила с 0.2% на месечна и с 2.4% на годишна база за април, като основна причина за покачването на потребителските цени отново се изтъква ръстът в цените на енергийните продукти.

Добри новини имаше и от Острова. Икономиката на Великобритания е нараснала през първото тримесечие на годината, вследствие на силното покачване в сектора на услугите. Според изнесените данни, БВП се е повишил с 0.5% спрямо предходните три месеца. Секторът на услугите отчита ръст от 0.9% за отчетния период, което е най-високо ниво от 2006 г. насам. В резултат на публикуваните данни паундът поскъпна значително спрямо основните си конкуренти. Английската валута продължи възходящото си движение и по време на азиатската сесия тази нощ, като регистрира нов 17-месечен връх спрямо американският долар към 1.6746.

Централната банка на Нова Зеландия също реши да остави основния лихвен процент непроменен на ниво 2.50%. Акцентът от икономическите данни за днес е БВП на САЩ за първото тримесечие на 2011 г. Очакванията са за ръст с +3.1 % на годишна база.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...