Доларът продължава да поскъпва уверено

813
Доларът продължава да поскъпва уверено

Европа води битка за спасяване на еврото и евросъюза, докато Китай и други азиатски държави се опитват да овладеят прегряването на икономиките си. Всичко това води до ръст на долара от една страна и срив на еврото, суровините и фондовите пазари от друга. Отказът на Ирландия да приеме помощ от МВФ нагнетява напрежението на Стария континент, което подкопава доверието в единната валута. Така само за няколко дни двойката EUR/USD се срина от 1.4281 до 1.3447 - стойност за последно видяна в края на септември.

Министърът на финансите на Ирландия - Рош, заяви, че държавата разполага с достатъчна кешова разполагаемост до средата на 2011 г. Няма причина, поради която правителството да се обръща с молба за спешна финансова помощ към ЕС и МВФ. „Дали за в бъдеще Ирландия ще поиска официално финансова помощ от ЕС, зависи изцяло и само от самата нея." Това е заявил вицепрезидентът на ЕЦБ, Витор Констанцио. В същото време обаче, ако Ирландия бе избрала опцията за външно финансиране, „това би стабилизирало ситуацията", добави Констанцио. Според него, ако ирландците заявят нужда от финансова помощ може да използват около 60 млрд. евро от фонда.

Според председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, ЕС няма да оцелее, ако не успее да преодолее кризата с дълга, която се разширява в Еврозоната. „Ние сме в криза на оцеляване. Всички ние трябва да работим заедно, за да оцелее Еврозоната, защото, ако не оцелее тя, то няма да оцелее и ЕС". Това е, за което призова и германският канцлер, Ангела Меркел преди два дни.

Министърът на икономиката на Германия, Райнер Брюдерле заяви, че ситуацията в Ирландия е коренно различна спрямо тази в Гърция, тъй като икономиката на Ирландия е много по-конкурентоспособна. Основният проблем на Ирландия са банките в страната. Относно валутите, министърът заяви, че много от тях са повлияни от политическите действия и стойността им не отразява реалността. Той изрази своите опасения относно политиката на ликвидност, която се провежда в САЩ и смята, че това не е правилното.

Производствената инфлация в САЩ през октомври се е повишила за четвърти пореден месец, но с по-слаба от очакваната скорост. Така опасенията от дефлация все още са налице. Участниците на пазара сега ще очакват данните за инфлацията в потребителските цени, които ще бъдат изнесени днес. На другия полюс стои китайската икономика, чиято инфлация нараства застрашително. Индексът на потребителските цени в Китай за октомври е нараснал с 4.4% на годишна база, което е най-бърза скорост за последните две години.

Акцента за деня пада върху редовната месечна среща на финансовите и икономически министри от ЕС. Великобритания също ще бъде във фокуса на инвеститорите. Днес ще бъде публикуван протокола от последното заседание на Английската централна банка, както и нивото на безработица за месец октомври.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg