Доларът продължава свободното си падане

1205
Доларът продължава свободното си падане

Доларът продължава своето свободно падане, след като месец по-рано дълговата криза в Европа го бе издигна на пиедестал, всявайки почит и уважение у инвеститорите. Сега зелените пари са най-губещата валута на пазара, отразявайки рязка промяна в мнението на пазарните играчи все едно макроикономическата обстановка се е променила рязко в която и да е точка на света за този един месец.

EUR/USD вече парира повече от 40% на спада от 1.5141, започнал от 3 декември 2009, до дъното 1.1875, регистрирано на 7 юни 2010 г. Двойката потвърди възходящата тенденция като регистрира пореден връх в 1.3262, в ранните часове на европейската сесия вчера. USD/JPY е близо до дъното от 22 ноември 2009г в 84.82, пробив на което може да го срине до абсолютното дъно в тази двойка в 79.75.

В началото на юли Бернанке заяви, че ако очакванията за икономиката не се оправдаят, Фед може да предприеме допълнителни стимулиращи мерки като изкупуване на дългови книжа. Освен това може да бъде понижена лихвата, при която банките депозират капитал във Фед. Анализатори и политици обаче са на мнение, че моментното забавяне не изисква това. От тогава обаче, доларът не е спрял да пада. Доверието в американската валута се изпари, все едно проблемите с дълговата криза в Европа не съществува. Пазарите остават отворени към риска, купувайки високолихвени валути като австралийски и новозенландски долари.

Според анализ на „Wall street journal", дали ФЕД ще направи каквато и да е промяна в своята парична политика следващата седмица ще зависи в голяма степен от икономическите данни от САЩ и в частност от ключовите данни за пазара на труда и безработицата през юли този петък. Откакто ФЕД проведе своето последно заседание в края на юни, данните за потребителското доверие и разходи отслабнаха, както нямаше подобрение и в пазара на труда. Но WSJ все пак отбеляза, че общите финансови условия търпят известно подобрение с оглед и отскока на акциите на фондовия пазар, отчитайки рекорден ръст от 7%..

Икономиката на САЩ, страда от слаба потребителска активност породена от високата безработица и продължаващия спад на цените на недвижимостите, което води до повишаване на броя на просрочените ипотеки. Основният индекс на потребителските разходи за юни спадна до 0.0% на месечна и 1.4% на годишна база, спрямо 0.1% и 1.5% съответно, за предходният период.

Очакванията за запазване на лихвата на долара за неопределен период от време разширява разликата между доходностите на европейските и американските облигации в полза на еврото. Разликата между доходностите на облигациите на Европа и САЩ може допълнително да се разшири в четвъртък, по време на пресконференцията на Трише, след заседанието на ЕЦБ. Допълнителен фактор в тази посока е и очаквания спад на заетостта на САЩ с нови 60 000 работни места през юни.

Днес предстоят да бъдат публикувани индексите във сферата на услугите за Еврозоната, Великобритания и САЩ, продажбите на дребно за Еврозоната, както и заетостта в частният сектор на САЩ, която традиционно се публикува преди официалните данни на бюрото по труда.

И тази нощ активността по време на азиатската сесия остана слаба. EUR/USD се движеше в границите на 1.3210-1.3240. Към 8 ч. българско време двойката се разменя за 1.3210/20.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg