Доларът с добри перспективи през 2012 г.

1600
Доларът с добри перспективи през 2012 г.

Усилията на Щатския федерален резерв да наводни света с долари не допринасят много за поевтиняването на щатската валута, като търсенето й расте в условията на глобална несигурност и интереса към щатски активи.

Доларовият индекс се повиши с 13% от историческия си минимум, постигнат през март 2008 година, въпреки рекордно ниското ниво на лихвите в САЩ близо до нула и емитирането на около 2.3 трлн. долара за борба с кризата.

Дългосрочната стабилност на зелените пари показва, че те са източник на спокойствие, и обяснява рекордното търсене на правителствени облигации, дори и на фона на бюджетен дефицит от над 1 трлн. долара.

Силното търсене на облигации се запази въпреки намаления кредитен рейтинг на САЩ от най-високото ниво ААА от рейтинговата агенция Standard & Poor’s през август.

“Защитната функция на долара все още е в сила“, коментира Аким Уайлд, стратег в Deutsche Bank AG, цитиран от финансовото издание Bloomberg. “Доларът ще остане силен през 2012 година“, допълва анализаторът.

При ниво от 80.077 доларовият индекс се е повишил значително спрямо дъното си от 70.698 през март 2008 година и е при ключово ниво на съпротива от 80.34 – дъното от 1991 година.

Доларът поскъпна с 1.11% през изминалата година и е втората най-поскъпваща валута за годината от валутите на развитите страни след йената, добавила 5.5% към стойността си.

От 1975 година насам единствено йената и швейцарският франк са се представяли по-добре от долара.

Представянето е в противовес на изказванията на официални представители на Китай, Германия и Бразилия, че политиката на Фед отслабва долара.

Все по-малко вероятно в условията на криза става страни като Русия да намалят дела на щатски активи в международните си резерви.

Страната повиши доларовите си запаси до 45.4% от резервите си към 30 юни, в сравнение с 45.3% три месеца по-рано, показа публикуван в края на миналата година доклад.

За първата половина на новата година доларът продължава да изглежда привлекателен според анализатори от ETX Capital.

През втората половина на годината може да има фактори, които да стабилизират глобалния ръст на икономиката, което да намали търсенето на „сигурни“ активи и съответно да понижи търсенето на долари, коментират още от там.

Световните резерви в щатски долари са се повишили през третото тримесечие на миналата година до 61.7%, което е най-високото им ниво от края на 2010 година, докато държаното евро се е понижило до тригодишно дъно при 25.7% от световните резерви по данни на МВФ.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...