Доларът с исторически минимум спрямо еврото

670
Доларът с исторически минимум спрямо еврото

Доларът се понижи до нов рекорден миниму спрямо еврото през изтеклата седмица, както и до осемгодишен минимум спрямо йената. Това се случи след по-лошите от очакванията данни за заетостта в САЩ изнесени в петък.

Еврото се повиши моментно до най-висока стойност от 1.5459 долара. Така единната европейска валута отбеляза четвъртото си поредно седмично повишение спрямо “зелените пари”.

Малко по-късно в петък обаче, доларът възстанови част от изгубеното и приключи седмицата при ниво от 1.5355 долара, като отбеляза спад за седмицата в размер на 1.2%.

Силно понижение регистрира долара и спрямо йената. Щатския долар приключи седмицата при ниво от 102.67 йени за един долар, след като моментно през деня регистрира най-висока стойност от 101.43 йени, или най-ниската му стойност от януари 2000-та година насам.

Доларът се понижи до исторически минимум и спрямо швейцарския франк. Той отбеляза най-ниска стойност от 1.0135 франка за долар.

Поевтиняването на щатската валута се предопределя до голяма степен в резултат на очакванията, че Фед ще продължи с политиката си на понижение на лихвите и ще ги намали с 0.75 процентни пункта до ниво от 2.25% на годишна база през настоящия месец.

В същото време през изминалата седмица Европейската Централна Банка не прибегна до намаляване на лихвите в Еврозоната.

Данните за пазара на труда в САЩ затвърдиха до някъде очакванията, че щатската икономика може да навлиза в рецесия.

През изминалия месец работните места в най-голямата световна икономика са били намалени с 63 000, на фона на очакванията за повишение с 23 000 и спада им с 22 000 през януари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg