Доларът с първото си седмично повишение спрямо основните валути

602
Доларът с първото си седмично повишение спрямо основните валути

Доларът се насочва към първото си седмично повишение спрямо еврото и йената от месец насам, след като предприетите от страна на Фед действия за успокояване на паричните пазари карат инвеститорите да са оптимистично настроени за бъдещото им развитие.

След изненадващото решение от страна на Фед да намали нивото на дисконтовите лихви, както и решението по-късно през седмицата да намали основния лихвен процент със седемдесет и пет процентни пункта, внесоха известно успокоение сред инвеститорите.

Доларът регистрира ръст и спрямо британския паунд и швейцарския франк през настоящата седмица.

Фед също така наля на пазара 28.8 млрд. долара на щатските финансови институции, което бе и първата намеса на резерва от Великата Депресия.

Действията на резерва се приемат като знак, че няма да остави нещата да излязат извън контрол и ще предприеме, ако се наложи и по-нататъшни действия, което внесе известно успокоение сред инвеститорите и доведе до известно възстановяване на тяхното довери и завръщането им на пазара.

Късно в петък еврото се разменяше на нива от около 1.5440 долара за едно евро, или понижение на единната валута с около 1.4% за петте дни на седмицата. Йената също регистрира повишение спрямо долара - 1.2% за седмицата.

Паундът също отбеляза понижение спрямо "зелените пари", като британската валута се понижи с 1.8% през настоящата седмица, до ниво от 1.9830 долара за един паунд. Швейцарският франк загуби 1.1% спрямо долара през изминалата вече работна седмица.

Някои от анализаторите коментират, че поскъпването на долара спрямо останалите основни валути може и да е леко "преувеличено", като търговските обеми на международните валутни пазари са били относително ниски, на фона на затворените щатски пазари.

Доброто представяне на щатските пазари също оказва положително въздействие върху търсенето на "зелените пари".

Щатските индекси приключиха седмицата с най-голямото си повишение от седем седмици насам, след като от водещите финансови институции - Goldman Sachs Group Inc., Lehman Brothers Holdings Inc. и Morgan Stanley отчетоха по-добри от очакванията печалби за първото тримесечие.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg