Доларът със спад за четвърта поредна сесия

703
Доларът със спад за четвърта поредна сесия

Американският долар се понижи за четвърта поредна сесия в сряда, достигайки ново 5-месечно дъно срещу еврото, тъй като търговците масово избягваха валутата поради засилващите се перспективи за възможно ново предоставяне на парични средства за подпомагане на щатската икономиката от страна на Федералния резерв.

Като цяло слабите икономически данни от САЩ в последно време отново подхраниха спекулациите, че ФЕД може да започне работа по количествено облекчаване, което би било негативно за долара. Въпросът към момента относно допълнителните стимулиращи средства в САЩ не е дали те ще бъдат факт, а кога.

Доларът се намира в губеща ситуация, при която, ако щатските данните са разочароващи, се засилват очакванията за ново количествено облекчаване от страна на Фед, което натиска долара, тъй като това ще обезцени валута.

От друга страна, ако данните от САЩ са по-добри от очакваното, тогава пазарният риск се завръща, което води до търсене на по-високодоходните валути за сметка на зелените пари. Допълнителен натиск върху долара дойде и от доста инфлационните данни за промишлените и цените на суровините на Канада за август, което задълбочи спада на валутата срещу канадските пари.

Спрямо ерото, американските пари достигнаха нов 5-месечен минимум през вчерашния ден, падайки с 0.45% до 1.3645 долара. От своя страна единната валута получи известна подкрепа от спада на петгодишните кредитни дериватни контракти (CDS) на Ирландия, Гърция и Португалия, както и от нарастването на бизнес климата в Еврозоната.

Според данни от Европейската комисия, бизнес климатът в 16-те страни, които използват еврото продължи да дава все по-добри резултати относно очакванията през септември, докато потребителите са станали по-малко оптимистично настроени относно икономическото състояние в района.

Изнесените стойности показаха, че индикаторът, отчитащ икономическото доверие се е повишил до 103.2 пункта през септември, а стойността му за август бе 102.3 пункта.

Така той остава над средната стойност в дългосрочен план от 100 пункта. Това даде нужната увереност на пазарните участници, тък като е добър сигнал, че икономическото възстановяване в Еврозоната ще продължи и през следващите месеци. В последствие еврото загуби част от вчерашната си печалба, след като доста острото изказване на председателя на Еврокомисията - Барозо, че положението в Португалия е "сериозно" и е крайно необходимо правителството да се придържа към заложените цели, насочи пазарните участници към затваряне на дълги евра.

Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари, се понижи с 0.5% до 78.98 пункта, отбелязвайки най-ниското си ниво от януари насам.

Японската йена запази низходящата си посока и по време на вчерашната си търговия, като спрямо долара валутата се покачи с 0.45% до 83.49 йени. В основата на това покачване на йената стои слабостта на щатската валута и спада в доходността на Американските държавни облигации.

Доходността на 10-годишните книжа достигна 2.462%, а на 30-годишните се понижи до 3.647%.

Сега пазарните участници основно следят дали Японската централна банка и другите японски власти няма отново да интервенират на пазара, като липсата на нова японска интервенция против йената рискува да доведе до ново покачване на парите към 15-годишния връх на ниво 82.86 йени от 15 септември.

Стерлингът се понижи през вчерашния ден с 0.35% до 1.5761 долара. Причина за отстъпването на паунда стана спада на броя на одобрените заявки за ипотечни кредити във Великобритания за четвърти пореден месец до 47 372 от 48 346 преди месец, като се очакваше спад до 47 000. Предпочитаният от Английската централна банка измерител на паричното предлагане М4 спадна с 0.1 през август спрямо юли.

От новата слабост на щатската валута се възползва австралийския долар, който се покачи с 0.55%, отбелязвайки двугодишен връх на ниво 0.9728 щатски долара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg