Доларът стартира месеца с корекция

777
Доларът стартира месеца с корекция

Доларът продължи да отстъпва от позициите си и през миналата седмица, което го направи една от най-губещите валути на форекс пазара. Срещу някои от основните валути бяха достигнати месечни и дори годишни дъна (като еврото, паунда, австралийския и канадския долар), а срещу други (като швейцарския франк) - рекордни нива за всички времена.

Федералният резерв излезе с решението си да запази основната лихва непроменена на нива от 0.25%, като същевременно не даде никакви знаци за евентуално повишение идните месеци. Нарастващият бюджетен дефицит, нестабилният пазар на труда, както и този на жилищата отблъскват инвеститорите от долара. И макар Бернанке да продължава да твърди, че силният долар е в интерес на САЩ, думите му все още нямат покритие, което провокира слуховете, че Федералният резерв се бори по-скоро за евтина национална валута.

Проблемите с дълговата криза в периферията на еврозоната сякаш останаха извън погледа на играчите на пазара. Това позволи на еврото да се повиши до 1.4880 спрямо долара. Силна подкрепа за единната валута оказаха и добрите икономически данни от германската икономика. Безработицата там продължава да намалява, износът нараства, бизнес климатът се подобрява и икономистите очакват нови повишения в заплащането на работниците.

От друга страна инфлацията в еврозоната, която регистрира 30-месечен връх, също оказа известна подкрепа на единната валута. Цените нараснаха с 2.7% през март. Последният път, когато инфлацията бе по-висока, бе през октомври 2008-ма година и бе на равнище 3.2%. От Еврлостат подчертаха, че инфлацията се е повишила главно заради по-високите цени на енергийните и хранителните продукти. От Dow Jones припомнят, че от ЕЦБ повишиха основната лихва с 0.25%, до 1.25% на 7-ми април, което е първо покачване на ставката от средата на 2008 г. насам. Целта на банката е да спре повишаващата се инфлация. Това действие бе предприето въпреки затруднената ситуация в страни членки като Гърция, Ирландия и Португалия.

Към края на седмицата от доклад на Европейската комисия стана ясно, че все още предстои голяма част от преструктурирането на европейските банки. В доклада на ЕК се добавя, че тъй като европейските правителства оттеглят своите спасителни финансови помощи и провеждат планове за рекапитализация на банките, които бяха спасявани по време на финансовата криза, може да последва вълна от сливания и поглъщания във финансовия сектор в Европа.

Новината най-вероятно ще сложи дълговата криза отново в центъра на събитията през тази седмица. По време на азиатската сесия тази нощ, доларът оказа известно настъпление спрямо основните валути на пазара. Като основна причина се изтъква ликвидирането на Осама бин Ладен, което ще бъде повод за изтегляне на САЩ от Афганистан.

Спрямо еврото, той вече се търгува под 1.48, а спрямо паунда - под 1.67, формирайки двойни върхове на по-малките часови рамки, което може да предизвика по-задълбочена корекция през днешният ден. Причина за евентуални по-резки колебания през днешният ден може да се окаже почивният ден в Швейцария, Франция, Италия и Великобритания.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg