Доларът във възход след добрите щатски данни

786
Доларът във възход след добрите щатски данни

По време на търговията в четвъртък възходящото движение на еврото намали своите темпове, като дори единната валута изгуби 0.01% от стойността си, затваряйки на нива от 1.3471 долара. Оставащите известни опасения около Европейската дългова криза дадоха повод за закриване на спекулативни дълги евра, след като EUR/USD качи до нов 8-седмичен връх в 1.3539 долара ден по-рано. Слухове за продажби на евра в т.нар. фиксинг на Европейската централна банка също помогнаха за този спад.

В подкрепа на долара спрямо еврото от друга страна се оказаха и по-силните от очакваните данни за седмичните заявки за социалните помощи в САЩ. Броят на подадените молби за помощи за безработни през миналата седмица се понижи с повече от очакваното, което е сигнал, че по-силната икономика води до бавно подобрение на пазара на труда. Показателят се понижи с 37 000 до 404 000 за седмицата до 15 януари.

За предходния период стойността му бе ревизирана низходящо до 441 000 от 445 000, а очакванията бяха за спад на показателя до 423 000. В унисон с понижението на седмичните молби за помощи за безработни, общият тренд на показателя е спаднал с 4 000 до 411 750 от 415 750 за предходния период.

В същото време, броят на служителите, подали молби за помощи за безработни повече от една седмица е спаднал с 26 000 до 3.861 млн. спрямо ревизираните 3.887 млн. за предходната седмица. Водещите индикатори в САЩ пък нараснаха през декември за шести пореден месец, което се възприе като сигнал, че възстановяването ще продължи и през 2011 г. Повишението на показателя от 1.0%, който се публикува от Conference Board, е над очакванията на пазарните участници, които прогнозираха ръст от 0.7%. За предходния период стойността бе 1.1%. Продажбите на съществуващи жилища също нараснаха с повече от очакваното през изминалия месец, приключвайки по този начин нестабилната година за пазара с по-окуражаващи данни. Търсенето на съществуващи жилища нарасна с 12.3% до 5.28 млн. По-рано вчера имаше опит за ново покачване на еврото след серията силни икономически данни от Китай.

Британският паунд отбеляза спад от 0.61%, затваряйки на нива от 1.5895 долара след смесените до по-слаби данни от индустриалното проучване на CBI във Великобритания за януари 2011 г. CBI индустриалните поръчки показаха -16 пункта, като се очакваше те да достигнат -1 пункта. Показателят бе -3 пункта за предходния период. Солидният спад на баланса на новите индустриални поръчки през януари спрямо декември е доста негативен сигнал в комбинация със силния ръст до двугодишен връх на ценовите промишлени очаквания, като позитивен сигнал идва само от покачването на баланса на индустриалното производство за следващите три месеца.

Йената също бе сред губещите валути спрямо долара вчера, като двойката затвори търговията на нива от 82.98 йени. Японската валута бе чувствителна към данните за заявки за социални помощи от САЩ, както и към последвалото покачване на доходността на Американските държавни ценни книжа. Доходността на 10-годишните книжа се покачи към 3.386%, спрямо 3.359% преди данните, като след това удари връх в 3.43% - най-високо ниво от 7 януари. насам. Като цяло доходността на 10-годишните американски ценни книжа остава в рейнджа между 3.25% и 3.40% от началото на 2011г.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg