Доларът загуби позиции след слаби щатски данни

669
Доларът загуби позиции след слаби щатски данни

Американският долар се понижи в сряда, след като поредните изключително слаби макроикономически данни за щатската икономика засилиха притесненията на инвеститорите от двойна рецесия в САЩ.

Поръчките за стоки с дълготрайна употреба отчетоха ръст през юли след два месеца на спад, но с по-малък темп, отколкото се очакваше. Като причина за това се посочва, че покачването при поръчките за граждански самолети и автомобили е било неутрализирано от спада в останалите сектори. Според оповестените данни, поръчките са се повишили с 0.3% до 193.02 млрд. долара, като за юни стойността им бе -0.1%. Това се оказа доста под очаквания ръст от 3.0%, което отново изложи на преден план опасността от двойна рецесия в страната.

Допълнителен негативизъм върху перспективите пред американската икономика добави и понижението на продажбите на нови жилища през юли до рекордно ниско ниво, което е сигнал, че пазарът на жилища може да продължи да усеща затруднения след спирането на правителствената програма за подпомагане на купувачите. Търсенето на нови домове се сринало с 12.4% спрямо предходния месец до 0.276 млн., като пазарните участници прогнозираха да достигне 0.335 млн. Така това е най-ниското ниво от началото на воденето на статистиката през 1963 година.

Лошите данни за жилищния пазар идват след като купувачите се отдръпнаха, заради края на програмата за данъчни облекчения, която пък доведе до ръст през пролетта. Безработицата в САЩ е другата предпоставка, която продължава да ограничава големите покупки, въпреки ниските лихви по ипотечни кредити.

Същевременно данните от Европа бяха положителни през изминалия ден. Бизнес доверието в Германия неочаквано нарасна за четвърти пореден месец през август, достигайки тригодишен връх. Това запази надеждите, че икономиката може да не изгуби набраната скорост. Според оповестените данни от Института за икономически проучвания (IFO), индексът на бизнес климата е нараснал до 106.7 за август от 106.2 пункта за юли, като се очакваше спад до 105.8 пункта. Тези добри данни потвърдиха ръста на най-голямата икономика в Европа от 2.2% през второто тримесечие, който е най-бърз за последните две десетилетия. Непосредствено след оповестяването на статистиката, единната валута се покачи с 0.8%, достигайки ниво от 1.2725 долара.

Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари, спрямо шест основни валути, се понижи с 0.45% до 82.93 пункта.

Йената се оттласна от 15-годишния си връх спрямо американския долар в сряда, след спекулации, че японските власти може да се намесят за спиране покачването на валута за първи път от март 2004 година насам. Според последни слухове, от Японската централна банка обмислят последващо освобождаване на монетарната политика, с цел да се преборят негативните икономически ефекти от силната йена, като Банката е готова да действа, ако се потвърди рязкото влошаване на бизнес доверието. След като йената достигна нов 15-годишен връх спрямо долара във вторник, то предпазливостта вътре в Банката относно силната йена нарасна, сравнено с миналата седмица, засилвайки и възможността централната банка да се събере по-скоро, отколкото следващата планирана среща на 06-07 септември.

Япония не е имунизирана срещу дълбока глобална рецесия, като силната валута ще забави търсенето на японския износ, довеждайки до допълнителни мерки за стимулиране на икономиката. Спрямо долара, японските пари се понижиха с 0.8% до 84.82 йени. Еврото се възстанови от 9-годишен минимум спрямо йената, като подкрепата от силните немски, икономически данни повиши валутата с 1.6% до 107.62 йени.

Стерлингът поскъпна през изминалия ден, следвайки до голяма степен двупосочните движения на еврото и движението на йената спрямо останалите основни валути, тъй като и вчера нямаше важни икономически данни от Великобритания. Паунда се покачи с 0.5%, достигайки стойност от 1.5469 долара. Спрямо японските пари, стерлингът се покачи с 1.45% до 131.01 йени.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg