Двупосочни движения на еврото в началото на седмицата

479
Двупосочни движения на еврото в началото на седмицата

Еврото стартира седмицата без промяна и затвори сесията в понеделник на нива от 1.4219 долара, след като се търгува разнопосочна през целия ден. В самото начало на сесията еврото отбеляза 5-месечен връх в 1.4269 долара.

Влияние на търговията оказа спада на Sentix индекса на инвеститорското доверие в Еврозоната за април до 14.2 пункта, при средни прогнози за доста по-умерен спад към 16.8 пункта и спрямо 17.1 пункта за март месец. Негативно влияние върху индекса оказа повишението на глобалната несигурност, свързана с кризите в Япония, Либия, Близкия Изток и новото напрежение на Европейските "периферни" дългови пазари, както и очакванията на инвеститорите в Еврозоната за начало на повишение на лихвите от ЕЦБ на заседанието на Централната банка на 07.04.11 г.

От друга страна влияние оказа повишението на индекса на промишлените цени (PPI) на Еврозоната за февруари с 0.8% на месечна и с 6.6% на годишна база при прогнози за +0.7% и +6.7. Това е най-силното повишение на индекса от септември 2008г. насам. Високите данни за PPI са пореден ясен знак за силното повишение на инфлацията в Еврозоната в началото на 2011г. и нов сигнал, че ЕЦБ ще качи лихвите на заседанието си този четвъртък.

Британският паунд отбеляза леко повишение спрямо долара в понеделник и затвори търговията на нива от 1.6129 долара. Влияние за това повишение оказа общия натиск върху долара, както и по-добрите от очакваното данни за PMI строителния индекс на Великобритания за март. Индексът за март е 56.4 пункта, като се очакваше да достигне 54.7 пункта. Показателят бе 56.5 пункта за предходния период.

В понеделник йената отбеляза леко повишение спрямо долара и затвори на нива от 84.03 йени, след шест поредни дни на понижение. И тук влияние оказа общия натиск върху долара, както и липса на икономически данни от САЩ.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg