Единната валута повиши стойността си

718
Единната валута повиши стойността си

Търговията на финансовите пазари се задържа в тесни граници, в очакване гръцкият парламент да одобри плана за строги икономии, който се опитват да наложат европейските лидери, за да предотвратят фалита на Гърция. Една от най-печелившите валути на форекс пазара през вчерашния ден се оказа еврото. Единната валута повиши стойността си спрямо основните валути, на базата на оптимизма, че гръцкият парламент ще одобри новите съкращения по бюджета. Това трябва да се случи още днес, за да получи поредният паричен транш международна помощ, с който да покрие задълженията си през идния месец.

По-голямата част от инвеститорите очакват приемането на плана, въз основа на което еврото се повиши. Спрямо долара, единната валута се покачи до 1.4329 и отчете повишение от близо 150 пипса за деня. Спрямо японската йена, еврото се изтласка за пореден път от зоната 113.50/70, формирайки тройно дъно в това ниво. Така двойката нарасна до 115.76, което е повишение от 200 пипса за деня. Еврото се повиши и спрямо швейцарския франк до 1.1944, след като при отварянето на седмичната търговия, регистрира ново историческо дъно в 1.1813.

Говори се, че зад това всеобщо поскъпване на еврото стоят играчи от Близкият изток, голяма американска инвестиционна банка, както и мениджъри на фондове. В подкрепа на еврото бяха и новините за договаряне на т.н. roll-over на гръцкия дълг между френското правителство и френските банки, които са с най-големи експозиции в гръцки дългови книжа.

На другия полюс е икономистът Джордж Сорос, според който световната икономика е на прага на икономически колапс, започващ от Гърция, но може лесно да се разпространи. По-рано тази година той изрази опасенията си, че валутният съюз ще се разпадне. Още тогава, Сорос категорично заяви, че политиците в Европа трябва да обърнат внимание, че икономиката в Европа се развива на две скорости и определено има риск еврото да колабира.

Ако заразяващият ефект на гръцката криза се разшири, последствията ще бъдат по-големи от фалита на Лемън Брадърс, заяви президентът на Дойче банк, Йозеф Акерман. Подобно мнение изрази и члена на ръководството на Европейската централна банка, Юрген Щарк, според когото въздействието от евентуално преструктуриране на гръцкия дълг върху европейските пазари би могло да засенчи неплатежоспособността на Леман брадърс.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...