ЕЦБ и АЦБ запазиха лихвите без промяна

154
ЕЦБ и АЦБ запазиха лихвите без промяна

Европейската централна банка запази нивото на лихвите в еврозоната при 1%, като решението бе широко очаквано от специалистите.

Еврото, което по-рано през деня регистрира сериозно повишение спрямо щатската валута, не реагира особено на новината, като към момента се търгува при нива от 1.4750, или с около цент над нивата му от вчерашния ден.

До голяма степен решението се предопредели от излезлите наскоро макроданни за развитието на еврозоната.

Изнесените тази седмица данни посочиха, че икономиката на Еврозоната се е свила с повече от очакванията и по този начин свидетелстваха, че възстановяването от рецесията може да е в най-добрия случай постепенно.

Ревизията на данните за БВП за втората половина на годината показа спад с 0.2% на месечна база и с 4.8% на годишна база. Очакванията бяха за намаление съответно с 0.1% и с 4.7% за месечна и годишна база, след като стойностите отбелязаха понижение с 2.5% на месечна и с 4.9% на годишна база през първата половина на тази година.

Нека да припомним, че по-рано през деня Английската централна банка също запази новата на лихвите без изменение при 0.5% на годишна база, въздържайки се от промяна на паричната си политика на този етап.

И тук решението бе широко очаквано от финансовата общност и също нямаше изненада.

Решението на АЦБ днес става реалност няколко дни след изключително разочароващите данни за индустриалното производство на страната през август, които повишиха спекулациите, че на икономиката ще й е необходимо повече време, за да излезе от рецесията.

Тези резултати също така повишиха инвеститорските нагласи, че лихвите в страната ще бъдат задържани на настоящите си ниски нива за по-продължителен от предварителните очаквания период.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg