ЕЦБ ще продължава да се бори с инфлацията

1325
ЕЦБ ще продължава да се бори с инфлацията

Вицепрезидентът на ЕЦБ обяви, че финансовата институция е твърдо решена да се бори с инфлацията на стария континент, дори и след повишението на лихвите с 25 базисни пункта до 1.25% на годишна база.

Решението на ЕЦБ от 7 април да повиши нивото на лихвите не означава, че ще бъде поставено началото на цикъл на непрекъснато повишение на лихвите.

Това обаче, със сигурност е сигнал, че ще бъде направено всичко необходимо за запазване на нивото на инфлацията в рамките на допустимото, коментираха от централната финансова институция.

Инфлацията в еврозоната, превиши прогнозите за март, ускорявайки се до 2.7% на годишна база. Това значително превишава зоната на комфорт за централната банка от 2%. В същото време нивото на инфлация е над тази зона за четвърти пореден месец.

Икономистите прогнозират две нови повишения на лихвите в еврозоната до края на годината, което да ги отведе до нива от 1.75% на годишна база, пише Bloomberg.

Износът на страните от зоната се е повишил с 1.6% през февруари на месечна база, посочи изнесен в края на седмицата доклад. В същото време нивото на безработица в Германия се е понижило до най-ниската си от две десетилетия насам стойност.

Това се предпоставки, които карат пазарните наблюдатели да са на мнение, че лихвите ще продължат да бъдат повишавани.

Тези очаквания, както и нагласите за изоставащи действия от страна на Fed са в основата на поскъпването на еврото спрямо долара и останалите основни валути през последните седмици.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets
# 0
19:04 | 17 April 2011
Изключително полезна информация за лихвените проценти и инфлацията в страните от еврозоната. Заслужава си човек да направи банка, след като вземе заем от европейска такава и дава кредити в България при значително по-големи лихвени проценти. Ролята на Българската народна банка е изключително голяма, още повече при условия на валутен борд. Написаният коментар не е препоръка за вземането на инвестиционно решение, нито пък препоръка за получаване на кредит. Лично аз бих взел пари на заем от банка само ако ми предлагат и да ми плащат лихва за това. Не аз да плащам лихва за получения кредит, а банката, отпускаща кредита да ми плаща лихва. Погледнато откъм сериозната страна на въпроса, нямам намерение да създавам банка, нито да ставам банкер.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg