EUR/USD претърпя сериозно понижение

901
EUR/USD претърпя сериозно понижение

Петък 13-ти наистина се оказа много неприятен за Еврозоната и за единната валута. В края на миналата седмица еврото отбеляза пореден срив, достигайки до 1.2624, след като рейтинговата агенция Standard&Poor’s свали рейтингите на девет държави от Еврозоната.

По този начин агенцията лиши Франция и Австрия от топ ААА рейтингите им. S&P свали рейтингите на Малта, Словакия и Словения до А+, на Кипър до ВВ+, на Италия до ВВВ+, на Португалия до ВВ и на Испания до А. По този начин рейтингът на Италия се изравнява с този на Казахстан, а рейтингът на Португалия вече не е инвестиционен.

Standard & Poor's постави негативна перспектива пред още редица европейски страни, като това отразява вероятност от около 30% рейтингите на тези държави да бъдат понижени през тази или следващата година. Единствено Германия успя да се измъкна незасегната със своя топ ААА рейтинг и стабилна перспектива.

По същото време от Standard & Poor`s обявиха, че могат да понижат и максималния кредитен рейтинг на Европейския инструмент за финансова стабилност – временният спасителен фонд за еврозоната. Според германския канцлер понижените рейтинги не би трябвало да засегнат функционирането на временния европейски спасителен фонд. Тя допълни още, че действията на Standard & Poor's не са били изненадващи.

Тези неблагоприятни за Еврозоната новини се отразиха силно на всички европейски индекси, който масово затвориха сесията на червено. Единната валута отбеляза пореден срив на финансовите пазари, понижавайки се за шеста поредна седмица.


Технически анализ

EUR/USD

Двойката претърпя сериозно понижение по време на петъчната търговия отбелязвайки близо двугодишно дъно в 1.2624. По този начин двойката проби подкрепата при 1.2665. Трайно задържане под тези нива би формирало нова съпротива при 1.2878. Покачване не може да се изключи, но се очаква силна съпротива от 1.3076. Евентуален пробив на тази съпротива би означавало, че е формирано временно дъното.

GBP/USD

Британският паунд също отбеляза спад, след разнопосочна търговия, затваряйки търговията на нива от 1.5326. Двойката приключи сесията под под нивата на подкрепа от 1.5362. Трайно задържане под тези нива би означавало, че продължава низходящият тренд на двойката. Евентуално покачване на паунда би насочило двойката към ретест на съпротивата при 1.5667.

USD/CHF

Двойката отбеляза силно повишение по време на търговията в петък, формирайки евентуална нова подкрепа от 0.9405. Ако тази тенденция се запази, двойката ще се насочи към ретест на голямата съпротива при 0.9598. В посока надолу, пробив на подкрепата от 0.9405 би отвел двойката към ретест на подкрепата от 0.9302.

USD/JPY

Двойката се търгуваше в рейндж 76.65-76.90 по време на сесията в петък, като нивата на подкрепа и съпротива останаха незасегнати. Засега инвеститорските очаквания остават неутрални. Ако се запази възходящата тенденция, пробив на малката съпротива при 77.32, би отвел двойката към ретест на голямата съпротива при 78.22.

ИП Евро-Финанс АД, Отдел Международни Финансови Пазари

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Essence
# 0
09:01 | 20 January 2012
You put the lime in the coocunt and drink the article up.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg