Евро/долар отново под 1.40, йената я очакват трудни времена

643
Евро/долар отново под 1.40, йената я очакват трудни времена

Доларът свали еврото и под нивата от 1.40, както направи и преди три седмици, в очакване на приемането на плана на американското правителство за подпомагане на финансовата система. Зелените пари получиха подкрепа от увеличаващите се сигнали, че финансови институции извън САЩ също са пострадали от кредитната криза.

Лошото представяне на еврото през тази седмица, което поевтиня с над 4%, се дължеше на ребалансирането на активите на финансовите институции. Оказва се, че европейските банки имат доста по-голяма задлъжнялост от американските банки. Банките извън САЩ, включително европейските институции, са финансирали бизнеса си с 10 000 милиарда нисколихвени доларови активи. Тези задължения трябва да бъдат намалени и изплатени и по този начин връщането на долари означава, че ще нарасне търсенето на щатската валута. Друга причина за силата на долара е репатрирането на средства от американските инвеститори заради продължаващите безпокойства на пазарите.

След като чуждите активи на американските съвместни фондове нарастваха в портфейлите им през последните седем години, през август те намаляха с повече от 1% и представляват 25.4% от общия дял на активите на американските инвеститори. Тенденцията отразява решението на американските инвеститори да избягват рисковите покупки и по този начин да намалят чуждите си инвестиции. Ако репатрирането набере допълнително скорост, то доларът ще поскъпне значително повече.

Междувременно през последните часове щатската валута нарасна до 1.3930 срещу еврото, след като Сенатът прие плана на американското правителство и сега остава само проектът да бъде гласуван и от Конгреса.

Икономическите данни от Великобритания продължиха да разочароват и вчера, когато изследване показа, че деловата активност в производствения сектор е спаднала до най-ниски нива след август 1992 г. Цифрите увеличиха вероятността английската икономика да изпадне в рецесия през втората половина на годината и това оказва допълнителен натиск върху централната банка да направи по-скорошно намаление на лихвите.

Йената компенсира първоначалните си загуби срещу долара, когато спад на американските борсови индекси провокира търсене на нисколихвената и сигурна йена. В началото на деня японската валута поевтиня, когато докладът Танкан на Японската централна банка показа, че бизнесът в страната е настроен песимистично, което се случва за първи път през последните пет години.

ЕUR/USD

Съпротива е 1.40, следвана от 1.43, което временно спря спада в понеделник. Следва началото на гапа от понеделник на 1.4560. Подкрепа е многомесечното дъно на 1.3880, следвана от бившия рекорд на 1.3665 и 1.35.

USD/JPY

Съпротива е върхът от миналия понеделник на 107.15. По-нагоре бариера е 108, което спираше покачванията между 10 и 12 септември. За да бъде атакуван върхът на 110.65, е необходимо преодоляване на нивата под 109.50. При спад подкрепа е дъното от 16 септември на 103.53, следвана от 102.50 и пробития връх от 25 март на 101.02. 

GBP/USD
 
Съпротива е върхът от вчера на 1.7870, следвана от 1.80 и интрадневния връх в понеделник на 1.8180, а по-нагоре бариера е пробитото дъно от 25 септември на 1.83. Подкрепа е 1.7580 и многомесечното дъно на 1.7447.

USD/CHF

Съпротива засега е 1.13, следвана от върха на 11 септември 1.1415, след което идва 1.15. Подкрепа е преодоленият връх на 1.1085, а след това идват 1.10 и дъното от вторник на 1.0886.

Отдел “Анализи валутни пазари”,
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg