Еврото е най-губещата валута за ноември

954
Еврото е най-губещата валута за ноември

Еврото отчете поредния дневен спад спрямо водещите световни валути, докато доларът продължава да печели позиции. Акцентът на валутните и капиталови пазари отново падна върху поведението на Европейските периферни дългови пазари. След като Гърция и Ирландия си купиха още няколко години, съответно със 110 млрд. и 85 млрд. евро, осигурени от МВФ и ЕС, сега погледите са насочени към Португалия. Следващата плочка от доминото е Испания. Стигне ли се до спасяване на Испания, някои анализатори са на мнение, че тя е твърде голяма, за да бъде спасена, което поставя под въпрос съществуването на еврото и еврозоната.

Според колумниста Кембъл Харви бъдещето на еврото далеч не е розово. Според него в Германската централна банка работи секретна група, на която и е поставена задача за „възкресяване" дойче марката. Той изтъква в своя коментар, че единствената страна в еврозоната способна да подпомогне останалите е Германия. Това обаче едва ли ще стане, защото в един момент цената на това спасяване ще надхвърли ползата.

„Защо трябва да се дават пари от джоба на данъкоплатеца на страни, които очевидно не показват фискална дисциплина. Икономически погледнато, с разширяването на дълговата кризата, германското правителство ще започне да си задава въпроса „защо да подпомагаме всички, защо да правим същата грешка, каквато Ирландия направи, подпомагайки всичките си банки", допълва Харви.

Спекулациите, че Португалия ще е следващата, поискала външна помощ, продължават да се увеличават, въпреки че страната отрича тази възможност. Същата позиция обаче поддържаха и правителствата на Гърция и Ирландия малко преди да бъдат спасени от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Според главния икономист на Ситигруп - Буитер, Португалия вече е банкрутирала.

Централната банка на Португалия предупреди в свой доклад за финансовата стабилност, но в същото време, че португалските банки са изправени пред тежки предизвикателства в идващите години, включващи намирането на нови източници на финансиране и борейки се със забавения икономически растеж в Португалия. Според доклада, банките ще трябва да намерят нови начини, за да се финансират в средносрочен план, тъй като ЕЦБ постепенно изтегля т.н. извънредни мерки за финансиране на европейските банки.

EUR/USD вчера отчете 11-седмичен спад, потъвайки до 1.2968. Това е първият месечен спад от август месец насам, след като 10-годишните облигации се понижиха с най-голяма степен от създаването на единната валута.

Валутната двойка EUR/CHF понижи за пореден ден стойността си, до 1.2931 и според анализатори на UBS, от фундаментална гледна точка няма какво да спре спада. Те добавят, че дългите позиции във франкове са едно от доказателствата, че скоро не се очаква покачване на двойката. Единната валута се търгува на двумесечно дъно спрямо йената, достигайки през вчерашният ден до 108.34. Еврото като цяло е най-лошо представящата се валута сред основните, коментират от Bloomberg.

Според анализатори на Citigroup, еврото ще продължи да се понижава, а волатилността при търговията с него ще нарасне през идните дни. Причина за това е, че разширяващите се разлики в доходността на облигациите предполагат, че е напълно възможно дълговата криза да се разпростре и в останалите страни от периферията на Еврозоната. От банката завяват, че почти няма доказателства за това, че представители на Еврозоната ще действат бързо, за да спрат разширяването на тази разлика.

Освен развитието на Европеската дългова криза, днес обект на внимание ще бъдат заетостта в частния сектор на САЩ и Бежовата книга за икономическите условия.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg