Еврото флиртува с историческия си максимум

594
Еврото флиртува с историческия си максимум

Еврото се повиши до нива изключително близки до историческия си рекорд спрямо долара, като към момента се търгува с около 10-ина пипса под него. Анализатори коментират, че е доста възможно да станем свидетели на нова рекордна стойност на щатската спрямо европейската валута.

Предишният рекорд на единната валута спрямо щатската е бил регистриран на 30 декември 2004 година, когато еврото достигна 1.3666 долара за едно евро.

Поскъпването на единната валута спрямо щатската продължава да се предопределя от очакванията за по-нататъшно повишение на лихвите в еврозоната в борбата на Европейската Централна Банка срещу инфлацията, както и на доброто представяне на европейската икономика и прогнозираното забавяне на щатската.

Очаква се ЕЦБ да повиши равнището на лихвите с нови 25 базисни пункта до 4% на годишна база на следващата си среща през юни.

На фона на прогнозираното повишение на лихвите в еврозоната, цикълът на повишението на тези в САЩ се очаква да е към своя край.

Не особено убедително се представя щатската икономика през последните тримесечия, като в същото време и инфлацията в най-голямата световна икономика не е на заплашително високи нива. През март инфлацията в САЩ възлезе на 0.6%, като за сравнение през февруари тя бе в размер на 0.4%.

Междувременно, изнесени днес данни посочиха, че бизнес доверието в Германия се е повишило до втората си най-висока в историята стойност през април, свидетелствайки за стабилното развитие на най-голямата европейска икономика.

Индексът на института Ifo, направен въз основа на очакванията за развитието на 7 000 мениджъри на немски компании, се е повишил до 108.6 пункта за април, в сравнение със 107.7 пункта през март. Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите за стойност от 107.9 пункта.

На 12 април от Европейската Централна Банка запазиха равнището на лихвите в Еврозоната непроменено при ниво от 3.75% на годишна база, като намекнаха за по-нататъшното им повишение през годината.

Някои специалисти прогнозират, че повишението на лихвите в еврозоната може да продължи до нива от 4.25-4.5% на годишна база през настоящата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg