Еврото може да тества 1.2040, преди да се насочи към 1.3000

1182
Еврото може да тества 1.2040, преди да се насочи към 1.3000

Поведението на двойката EUR/USD в началото на тази седмица може да реши каква ще бъде и по-дългосрочното движение, коментира специално за Fx1.bg Йордан Калоянчев, анализатор в ИП Карол.

След, меко казано, динамичната изминала седмица, EUR/USD успя да се задържи над пробитата трендлиния на дневна графика. Сега наблюдаваме типично пазарно поведение – неин тест.

В повечето случаи при подобна техническа картина следват няколко дни на поскъпване. На дневна графика имаме и дивергенции при MACD и RSI14, пробив и на важната 50ЕМА на 1D.

Освен това двойката спря сравнително близо до дъното от юни 2010 г., което беше 1.1876. Така логичният сценарий за триъгълник на седмична графика при EUR/USD би останал в сила. Везните сякаш накланят към страната на биковете.

Няколко факта обаче са притеснителни от гледна точна на бичия сценарий. Толкова силен тренд на дневна графика не се обръща току така.

Да, всичко написано по-горе е в полза на биковете, но не изключвам възможността да видим още един спад под 1.2041 преди еврото да се отправи отново към 1.30, коментира още Калоянчев.

Все още няма достатъчно добра обръщаща формация. Тази от юли месец, която някои ще оприличат на глава и рамене, е сякаш твърде малка по мащаб, а спадът от края на миналата седмица твърде дълбок.

Нека не забравяме и че от фундаментална гледна точка, ситуацията в еврозоната все още не се е променила съществено. За тези, които мислят, че тестът ще бъде неуспешен и двойката ще продължи да се движи по тренда си, стоп над 1.2445 и цел под 1.2135 биха били логичния избор.

Въпреки това, ако тестът на трендлинията се окаже успешен и днес или до 1-2 дни не видим спад под 1.2131, ще уважа позитивната за еврото картина. Все пак това съвпада и с по-дългосрочната ми нагласа, че дъното 1.1876 ще издържи и след някоя друга седмица ще видим пак EUR/USD над 1.30.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на валута.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg