Еврото остава да консолидира в подножието на върха

737
Еврото остава да консолидира в подножието на върха

Късно снощи, еврото опита нова атака на текущия връх в 1.4520 спрямо долара, но покачването на единната валута се ограничи до 1.4505. По-рано през деня зелените пари оказаха известен натиск върху еврото, но нивата около 1.4360/70 се оказаха подходящи за покупки, особено след като бяха публикувани данни от бюрото по труда на САЩ.

Броят на подадените молби за помощи за безработни през миналата седмица се е повишил до 412 000, което е най-високото ниво за последните 2 месеца. Участниците на пазара прогнозираха понижение на показателя до 379 000. Данните са сигнал, че икономиката продължава да се бори със ситуацията на пазара на труда, а признаци за подобрение на този етап липсват.

Другият проблем, който е надвиснал над американската икономика е нарастващата инфлация, която при ниска безработица би била добър признак за ръст на икономиката. Но в този случай ръстът на производствената инфлация е породен от по-високите цени на енергийните продукти. Според публикуваните данни, индексът на производствените цени за месец март се е повишил с 0.7% на месечна база. Данните на годишна база сочат, че нарастването на цените остава под целта, поставена от ФЕД - около 2.0%. Участниците на пазара ще очакват данните за инфлацията в потребителските цени, които ще бъдат изнесени днес.

Като цяло доларът остава една от най-слабите валути на пазара и продължава да отстъпва спрямо основните си конкуренти. Но в дългосрочен план обаче перспективите пред долара сякаш не са толкова лоши, след като президентът Обама обеща план с който да спести 4 трлн. долара през следващите 12 години. Орязване на правителствените разходи, по-високи данъци за богатите и реформа на социалните програми. Ако пък мерките не потръгнат, както е планирано, президентът е планирал автоматични механизми за засилване на бюджетните съкращения.

Според Mizuho Corporate Bank Ltd., еврото може да спадне под 1.4000 долара, след последните покачвания и те са на мнение, че валутата е надценена с 20% към момента, предвид покупателната й сила. От банката добавят, че единната валута няма да бъде повече печелившата в двойката EUR/USD. Проблемите с дълговата криза продължават да се изострят, но трейдърите за сега не обръщат внимание на този факт.

Президентът на германския икономически институт IFO заяви, че необходимата финансова помощ за Португалия е "бездънна яма" и че кризата се разширява към Испания поради експозициите на местните банки към Португалия. Според одиторската компания -PwC, европейските банки имат лоши активи в размер от 1.3 трлн. евро, които трябва да бъдат продадени или рискуват да се обезценят. Процесът на изчистване на активите ще отнеме още 10 години.

Според агенция Ройтерс, Гърция рано или късно ще помоли инвеститорите да преструктурира задълженията си, като намали или забави плащанията по тях. Подобно мнение се споделя и от експерти на ЕС, които смятат, че страната трябва да зачеркне около 40-50% от дълга. Шефът на Европейската парична и валутна комисия Оли Рен заяви, че преструктуриране на Гърция или който и да е друг дълг в Еврозоната НЕ е опция, за която да се мисли. Според него, евентуална идея за преструктуриране на дълга може да причини негативна "верижна реакция".

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Jaime
# 0
19:03 | 26 March 2012
Kudos! What a neat way of thniikng about it.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg