Еврото отново под натиск

143
Еврото отново под натиск

Еврото стартира новата седмица с понижение, след като миналата седмица успя да възвърне позиции и приключи седмичната търговия на нива от 1.4310 долара. В понеделник негативно влияние върху единната валута оказа "разнобоят" в Еврозоната относно това дали да има увеличение на механизма за спешна финансова помощ на ЕС и дали да се обмисли емитирането на общи Евро-дългови книжа, като Германия е против и двете предложения.

Според Германия няма абсолютно никаква нужда да се увеличава размера на текущата финансова сигурност за страните-членки, изпаднали в беда, сподели говорителят на правителството на страната, Кристоф Стигманс. Само малка част от фонда се използва в момента, добавяйки, че Германия изцяло подкрепя еврото и стабилността му. От немското правителство също така отхвърлиха идеята за създаване на общи облигации за Еврозоната, тъй като подобна дългова ситуация би изискала големи промени в законите на ЕС.

Негативно влияние върху еврото оказаха и по-слабия Sentix бизнес индекс на Еврозоната за декември и новото леко повишение на напрежението на Европейските дългови пазари. Според изнесените данни, инвеститорското доверие SENTIX излезе 9.7 пункта, като се очакваше да достигне 13.8 пункта. Показателят бе 14.0 пункта за предходния период. В резултат еврото се понижи с 1.2%, достигайки стойност от 1.3246 долара.

През вчерашния ден вниманието бе насочено и към данните за размера на покупките на Европейската централна банка на Европейски "периферни" дългови книжа през миналата седмица, след като в четвъртък и петък се говореше за солидни по обем покупки на португалски и ирландски дългови книжа.

Според данните, Европейската централна банка е закупила Европейски дългови книжа за 1.965 млрд. евро, като общите покупки на дълги книжа от старта на тази програма през май насам е за 69 млрд. евро. Това действително е по-голям обем покупки на дългови книжа от ЕЦБ спрямо покупките за 1.35 млрд. евро по-предишната седмица, но трябва да се има в предвид, че тези последни данни не включват покупки на дълги книжа в последните дни на миналата седмица. От тези данни все още не е ясно, дали ЕЦБ продължава с т.нар. "стерилизирана" интервенция, или пък се насочва към т.нар. "не стерилизирана" интервенция - изкупуване на държавни ценни книжа без да бъде изтеглена същата сума от паричната система.

Днес ще се следи най-вече дали ще бъде гласуван Бюджет 2011 г. от Парламента на Ирландия, като днес са и важните данни за новите индустриални поръчки на Германия за октомври месец.

Йената поскъпна с 0.15% спрямо долара вчера, достигайки ниво 82.55 йени. Основно влияние върху валутата оказваха все още петъчните щатски данни, когато имаше силен доларов спад след слабите данни за пазара на труда в САЩ през ноември и изявлението на шефа на ФЕД - Бернанке, че ако се наложи, може да има увеличение на количествената програма за 600 млрд. евро.

Разговорите за удължаване на програмата могат да се преценят като позитивни за долара, тъй като централната банка има желание за реални действия за предпазване на икономиката от изпадането й отново в рецесия. В същото време обаче, това би довело до повишаване на риска от инфлация за икономиката на САЩ и отлагане на нормализирането на монетарната политика, което несъмнено ще окаже негативно влияние върху долара.

Канадският долар се понижи с 0.45% спрямо американския в понеделник, след като по-слабите данни за разрешителните за строителство в Канада за октомври отблъснаха пазарните участници от валутата. Според данните, показателят е достигнал 6.16 млрд. канадски долара, като месец по-рано бе 6.59 млрд. канадски долара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg