Еврото отново с понижение

590
Еврото отново с понижение

Във вторник еврото продължи низходящото си движение, като изгуби 0.46% от стойността си и затвори търговията на нива от 1.3904 долара, въпреки поредните про-лихвени коментари на членът на ЕЦБ Бини-Смаги. Той заяви, че колкото по-дълго време Централната банка изчаква да вдигне лихвата, толкова по-голямо по размер ще бъде вдигането на лихвата в бъдеще. Също така, шефът на Бундесбанк - Вебер каза, че вижда ясни възходящи сигнали за цените в бъдеще и вижда покачване на инфлацията в Еврозоната над прогнозите на Централната банка. Според него има очевидни рискове, че инфлацията за известно време ще остане по-висока отколкото са желателните нива.

Известен негативен фактор за еврото беше новото напрежение на Европейските дългови пазари, след като агенция Moody's понижи кредитния рейтинг на Гърция. Единната валута остана под натиск и въпреки силните данни за индустриалните поръчки на Германия през януари. Новите индустриални поръчки в Германия за януари отчетоха силно покачване с 2.9% на месечна база при прогнози за 2.4% и след спад с 3.6% за декември 2010г. На годишна база, индустриалните поръчки на Германия за януари се покачиха с 19.7% след 22.2% за декември 2010 година.

От друга страна влияние на долара оказа информацията, че известна консултантска компания (Medley Advisors) е обявила свой доклад, според който, ФЕД е изразил предупреждение относно досегашната своя политика на "рекордно ниски лихви за разширен период от време" и ще бъде с по-голям позитивизъм относно икономическото развитие на страната на заседанието на Комитета по монетарна политика към ФЕД следващата седмица. Според Medley, ФЕД може да обяви промяна в своята позиция относно настоящата програма за "количествени улеснения", тъй като икономиката на САЩ показва добри сигнали за засилване.

Британският паунд също отбеляза спад, като приключи търговията на нива от 1.6159 долара. Влияние на паунда оказа изненадващият спад на продажбите на дребно във Великобритания за февруари според Британската асоциация на търговците на дребно (BRC), които данни охладиха спекулациите, че Английската централна банка може да качи още този четвъртък британската лихва с 25 пункта до 0.75%.

Според BRC има спад в обема на продажбите на дребно в магазините с 0.4% на годишна база за февруари 2011 г., тъй като потребителите във Великобритания се страхуват за състоянието на икономиката и поради това ограничават своите разходи. Този спад в продажбите на дребно през февруари е факт след +2.3% за януари месец.

Йената се понижи спрямо долара и затвори търговията във вторник на нива от 82.65 йени. Причина за това е новото засилване на долара на forex пазара, както и лекото повишение на доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg