Еврото под натиск след лошите данни за Еврозоната

831
Еврото под натиск след лошите данни за Еврозоната

Eврото отново бе подложено под силен натиск в четвъртък, като единната валута загуби 1.11 % от стойността си и затвори на нива от 1.3003 долара. Сред основните причина за това е напрежението на Европейския дългов пазар и по-специално разширяването на лихвения спред между 10-годишните португалски и немски книжа. Това оказаха негативно влияние на единната валута на forex пазара.

Също така еврото се оказа чувствително и към данните за неочакван спад при продажбите на едро в Еврозоната. Те спаднаха през ноември, поради слабото потребителско търсене в задлъжнелите страни, като Испания и Ирландия, с което се неутрализираха добрите данни от Франция и други страни в централна Европа. Тези данни доведоха до безпокойство относно силата на възстановяване и подхраниха опасенията, че икономиката на Еврозоната ще върви на 2 скорости през 2011 година, като Германия и Франция ще вървят напред, а малките страни-членки с дългови проблеми, ще дърпат назад. Според публикуваните данни, индикаторът се понижи с 0.8% на месечна и нарасна едва с 0.1% на годишна бази. Пазарните участници прогнозираха ръст от 0.3% спрямо октомври и покачване от 2.1% спрямо ноември 2009 година.

Данните за продажбите на дребно също не бяха добри, тъй като някои от страните-членки на Еврозоната са в процес на прилагане на строги мерки по съкращаване на бюджетния дефицит и в условия на висока безработица. Цифрите сочат, че най-силен ръст е отчетен във Франция (от 0.9%), като за Германия все още не са публикувани данни за ноември. В същото време те се понижиха в страните от периферията - с 0.2% в Ирландия, с 0.3% в Испания и с 4.2% в Португалия. Продажбите на дребно в ЕС за отчетния период спаднаха с 0.4% на месечна база.

От своя страна доларът отново бе сред най-търсените валути, след като разочароващите щатски данни оказаха негативно влияние върху риск-апетита на инвеститорите, засилвайки търсенето на сигурните щатски пари. Броят на подадените молби за помощи при безработица през миналата седмица се повиши с повече от очакваното, което се възприе като сигнал, че пазарът на труда продължава по бавния път на възстановяването. Показателят нарасна с 18 000 до 409 000 за седмицата до 01 януари. За предходния период стойността му бе ревизирана възходящо до 391 000 от 388 000, като пазарните участници прогнозираха ръст на показателя до 400 000.

Британският паунд отбеляза спад по време на вчерашната си търговия, като причина за това бе доста слабият PMI индекс на услугите на Великобритания за декември, който спадна до 49.7 пункта спрямо 52.9 пункта за предходния период. В края на деня стерлингът се разменяше за 1.5471 долара, или с 0.26% спад. Така данните за активността в сферата на услугите според CIPS застрашават паунда. Тъй като този показател отчете добри данни в другите страни, то по-слабите данни за Великобритания доведоха до спад на стерлинга, особено след като ефекта на строгите фискални мерки не е усетен напълно.

Йената запази и вчера низходящото си движение, като достигна нов двуседмичен връх спрямо долара на ниво 83.40 йени. В края на деня йената се търгуваше за 83.31 йени, като понижението на валутата бе породено най-вече от спада в доходността на Американските ценни книжа след по-високите седмични заявки за социални помощи в САЩ. 10-годишните книжа се понижиха към 3.436%.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg