Еврото поевтиня след изказване на Бернанке

840
Еврото поевтиня след изказване на Бернанке

Еврото поевтиня рязко спрямо долара в сряда, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке изрази загриженост за американската икономика, отблъсквайки пазарните участници от по-рисковите операции.

От изказването на Бен Бернанке пред Конгреса стана ясно, че перспективите пред икономиката остават несигурни. Равнището на безработица в САЩ се очаква да се запази над 7% до края на 2012 година. Според Бернанке ще е необходимо много повече от очакваното време, за да се възстановят всички 8.5 млн. работни места, които са вследствие от рецесията в САЩ през последните 2 години. Председателя на ФЕД изказа и притеснение, че икономическите перспективи и финансовите условия в страната се запазват необичайно несигурни, като поясни, че фискалната криза в Европа е била пречка за икономическия растеж през последните месеци.

По отношение на инфлацията Бернанке поясни, че през последните 2 години тенденцията е за понижение на цените, но не изрази опасения от дефлация. По време на срещата си в края на миналия месец Федералният резерв запази основната лихва непроменена на ниво от 0.25%, понижавайки прогнозата си за растеж на икономиката през настоящата година до 3% спрямо 3.5% от предишното заседание.

Коментарите на Бернанке подействаха негативно на единната валута, понижавайки я с 1.15% до 1.2731 долара, тъй като засилиха притесненията на пазарните участници за състоянието на глобалната икономика, насочвайки инвеститорите към т.нар. валути убежища като американския долар и японската йена. Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари спрямо шест основни валути, се покачи с 0.85% до 83.45 пункта.

Японската йена поскъпна спрямо долара през вчерашния ден с 0.75% до 86.85 йени. Подкрепа на японските пари оказа, както натиска върху кроса EUR/JPY, поради покриване на дълги позиции в евро преди резултатите в петък за "стрес теста" на европейските банки, така и изказването на председателя на ФЕД Бернанке, което насочи инвеститорите към японските пари в качеството им на сигурна валута при пазарна несигурност. Спрямо еврото, японските пари поскъпнаха с 1.7% до 110.76 йени.

Според проучване на YouGov, потребителите в Англия през юли очакват инфлация от 2.7% за следващите 12 месеца, спрямо очаквания за инфлация от 3.0% през миналия месец. След спада в инфлационните очаквания, стерлингът бе подложен на натиск, като валутата поевтиня с 0.9%, регистрирайки стойност от 1.5123 долара. Спрямо японските пари, паундът поевтиня с 1.5% до 131.56 йени.

Канадският долар завърши вчерашната си търговия спрямо щатския със спад от 0.55% до 1.0488 канадски долара, губейки печалба от 0.75%, като натиска върху валутата бе в следствие от по-слабите от очакваното данни от Канада за продажбите на едро. Продажбите на едро за май на месечна база излязоха -0.1%, като се очакваше да достигнат 0.3% след -0.3% за предходния период. Поради силното понижение на риск-апетита в края на вчерашната търговия, австралийският и новозеландсксият долар поевтиняха съответно с 0.85% и 0.7% до 0.8761 щатски долара и 0.7118 щатски долара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg