Еврото поскъпна за трети пореден ден

703
Еврото поскъпна за трети пореден ден

Еврото поскъпна в четвъртък за трети пореден ден, след като силното търсене на испански облигации и скокът на китайския износ повишиха доверието на пазарните участници за по-стабилно световно икономическо възстановяване.

Вчерашният аукцион за нови испански държавни облигации с падеж октомври 2013 година премина при засилено търсене, като бяха продадени книжа за 3.9 млрд. евро при планирани продажби на книжа за 3-4 млрд. евро и средна доходност от 3.317%. Този успешен аукцион за тригодишни испански облигации показа, че Испания е в състояние да самофинансира дълга си, което от своя страна даде известно успокоение на напрежението и около суверенната дългова криза в Еврозоната. Нивото на покритие беше 2.11 пункта, или заявки за покупки на тригодишни книжа за 8.252 млрд. евро, като бяха одобрени заявките за 3.9 млрд. евро. След този успешен испански аукцион, лихвеният спред между 10-годишните испански и немски книжа се сви с около 10 пункта до 190 базисни пункта.

Експортът на Китай се повиши с най-голяма скорост за последните шест години през май, давайки сигнали, че икономиката на страната успява да удържи на дълговата криза в Европа, но остава близо до "прегряването". Според данните, експортът е нараснал с 48.5% спрямо май 2009 година, като така търговският баланс на страната е отбелязал повишение. Като цяло, за първото тримесечие ръстът на Китай е 11.9% спрямо година по-рано.

Допълнителна подкрепа единните пари получиха, както от липсата на радикални, стряскащи пазарите изявления на шефа на ЕЦБ - Трише на пресконференцията след вчерашното заседание на банката, така и от новината от Конституционния Съд на Германия, който отхвърли блокирането на участието на Германия в плана за 750 млрд. евро за спешна финансова помощ на Еврозоната. На вчерашното си заседание, ЕЦБ очаквано запази основната си лихва без промяна в 1.00%.

Благоприятно за покачване на търсенето на по-рискови активи се оказа и новината, че S&Poor"s повишава кредитните си рейтинги на Естония до "А/А-1" от "А-/А-2", съответно суверенния кредитен рейтинг и краткосрочни кредитен рейтинг в местна и чужда валута, като допълни, че перспективите на рейтинга на страната са "стабилни".

В резултат от серията добри за риск-апетита новини, еврото поскъпна с 1.35% до 1.2141 долара. От своя страна, зелените пари се оказаха под натиск от излезлите щатски данни, подкрепящи апетита на пазарните участници към по-високодоходните валути. Броят на подадените молби за помощи за безработни в САЩ през миналата седмица отбеляза спад, но въпреки това, пазарът на труда все още продължава да е слаб. Показателят се понижи с 3 000 до 456 000 броя за седмицата до 05 юни. За предходния период стойността му бе 459 000 броя, като се прогнозираше да достигне 447 000 броя.

Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари спрямо шест основни валути, се понижи с 1.05% до 86.94 пункта.

Комитетът по монетарна политика към Английската централна банка остави водената политика до момента непроменена, което съвпадна и с очакванията на пазарните анализатори. Така основната лихва се запази на рекордно ниското ниво от 0.50%, а програмата за финансови стимули остана на равнище 200 млрд. паунда. Това е първата среща на банката, след като новосформираното коалиционно правителство с премиер Дейвид Камерън започна да планира намаляване на бюджетния дефицит. Той възлезе на 156 млрд. паунда или около 12% от БВП за миналата година. В резултат, стерлингът поскъпна с 1.3%, достигайки стойност от 1.4716 долара.

Японската икономика показа по-бърз ръст, отколкото първоначално бе изчислено през първото тримесечие на настоящата година. Причина за това е, че потребителите са харчили повече, заради предпоставките за по-добро възстановяване. Според оповестените данни, БВП на страната е нараснал с 1.2% на тримесечна и с 5.0% на годишна база за първите три месеца на тази година, като предварително направените изчисления сочеха за ръст съответно от 1.2% и 4.9%. Въпреки добрите данни за йената, ръстът на валутата бе ограничен от растящите опасения за задълбочаващите се дефлационни процеси, въпреки че дефлаторът на БВП не се понижи колкото се очакваше. На годишна база той е отчел спад от 2.8%, което със сигурност означава, че тенденцията за понижение на цените е налице. Поради това, японските пари се търгуваха разнопосочно срещу долара, като завършиха вчерашния ден почти без промяна спрямо сряда на ниво 91.33 йени. Срещу еврото, йената отбеляза понижение с 1.4% до 110.84 йени.

Търговският баланс на Канада показа излишък от 0.175 млрд. канадски долара през април, понижавайки се за втори пореден месец. Прогнозите бяха излишъкът да достигне 0.700 млрд. канадски долара, след като за март търговският баланс показа положително салдо от 0.236 млрд. канадски долара.

Експортът в страната през април се понижи с 1.0% до 32.93 млрд. канадски долара, като в същото време импортът е отбелязал понижение с 2.2% до 32.76 млрд. канадски долара. В резултат на данните и засиленото търсене на високодоходни активи, валутата на Канада отбеляза поскъпване спрямо тази на САЩ с 1.5% до 1.0286 канадски долара.

В първите часове на вчерашния ден, Новозеландската централна банка очаквано повиши основната си лихва с 25 пункта до 2.75% и отбеляза, че бъдещото повишение на лихвите ще зависи от по-нататъшните развития на пазарите. От Банката отбелязаха, че е подходящо време за постепенно редуциране на стимулиращите икономиката мерки и за повишение на основната лихва, тъй като се очаква инфлационният натиск да се покачва. Като цяло, изявлението на Новозеландската централна банка след вдигането на лихвата, се прие от пазарните участници като пролихвено и сигнал, че банката ще продължи с новата си политика на повишение на лихвите. Това рефлектира и върху курса на новозеландския долар, който се покачи с 3.10% до 0.6875 щатски долара.

Солидният риск-апетит вчера на финансовите пазари и силните данни за пазара на труда в Австралия за май, доведоха до силен отскок на австралийската валута с 2.8%, която отбеляза стойност от 0.8508 щатски долара. Нивото на безработицата в Австралия за май падна до 5.2% след 5.4% през април.

Работната заетост за май се покачи с 26 900 броя, като се очакваше да достигне 16 100 броя след покачването с 35.3 хил. за април. Тези по-силни данни за пазара на труда в Австралия подновиха спекулациите, че в скоро време Австралийската централна банка може да поднови своя цикъл на повишение на лихвите.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg