Еврото приключи седмицата с повишение

999
Еврото приключи седмицата с повишение

В последния ден от седмицата еврото отбеляза повишение, като затвори търговията в петък на нива от 1.4395 долара. След като ден по-рано от американската банка Morgan Stanley понижиха прогнозите си за икономическия растеж на САЩ, това направиха и от Goldman Sachs, Citiroup и JP Morgan.

Според експертите на Goldman Sachs aмериканската икономика в близко бъдеще ще нараства с по-бавно темпо в сравнение с очакванията до момента, посочва се в прогнозата за ръста на брутния вътрешен продукт на САЩ през втората половина на 2011 г. Според нея през третото тримесечие икономическият растеж ще бъде 1%, а в през четвъртото тримесечие - 1.5%. До момента прогнозите бяха за ръст от 2% през двете тримесечия. В коментара на експертите на банката се казва, че основната причина за преразглеждането на прогнозата за БВП е „понижението на икономическите показатели, публикувани през последната седмица".

Според JP Morgan през четвъртото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт на САЩ ще нарасне с 1%, вместо с 2.5%, каквато беше първоначалната прогноза. За първото тримесечие на 2012 г. банката очаква ръст от 0.5% вместо 1.5%. Икономистите на Citigroup аргументират понижаването на прогнозите си с рисковете от евентуална „политическа парализа" в САЩ, както и с негативния ефект от предстоящите мерки за затягане на фискалната дисциплина.


По време на петъчната търговия йената и швейцарския франк се понижиха спрямо основните си конкуренти, като резултат от продължаващите усилия на двете централни банки да ограничат поскъпването на националните си валути на финансовите пазари. Франкът и йената са склонни към "оздравяване" по време на стресови финансови ситуации. В края на седмичната търговия швейцарският франк се търгуваше на нива от 0.7856 франка, а йената за 76.47 йени за долар.

Британският паунд бе подложен на разнопосочна търговия, като в крайна сметка отбеляза понижение и затвори на нива от 1.6475 долара. В петък за Великобритания бяха публикувани данни за балансът PSNCR - за юли е -5.6 млрд. паунда, очакваше се да достигне -8.0 млрд. паунда при показателят бе 21.0 млрд. паунда за предходния период; Нетните заеми в публичния сектор за юли са -2.0 млрд. паунда, като се очакваше се да достигнат 0.4 млрд. паунда и показател 12.0 млрд. паунда за предходния период.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg