Eврото продължи своето силно възходящо движение

790
Eврото продължи своето силно възходящо движение

В петък еврото отбеляза поредно повишение, като стигна до нов 4-месечен връх в 1.4007 долара след смесените данни за пазара на труда в САЩ и поради силната подкрепа за еврото от очакваното вдигане на лихвите от ЕЦБ още на следващото заседание на 07.04.2011 г.

Повишението на работните места с 192 хил. броя и спадът на нивото на безработицата до двугодишно дъно в 8.9% през предходния месец не са достатъчен сигнал, че ФЕД на САЩ може да преоцени (да намали) своята Втора програма за количествени улеснения (за покупки на американски държавни облигации за 600 млрд. долара), т.е. да промени своята "политика на рекордно ниски лихви за разширен период от време".

В същото време еврото продължи своето силно възходящо движение с оглед сигналите от управителя на ЕЦБ - Жан-Клод Трише, дадени на пресконференцията в четвъртък, че не е изключено още на следващото заседание на банката през април да има повишение на лихвата в eврозоната с оглед силното повишение на инфлационния натиск. Спадът на доходността на американските държавни ценни книжа и новото разширяване на лихвения спред между американските и немските дългови книжа бе също в подкрепа за еврото спрямо долара на forex пазара.

Британският паунд бе подложен на разнопосочна търговия в петък, като в крайна сметка отбеляза понижение спрямо долара и затвори търговията на нива от 1.6268 долара.

Задълбочаващата се криза в арабския регион е негативен сигнал за риск-апетита на финансовите пазари, което кара инвеститорите да търсят т.н. валути-убежища като швейцарския франк и японската йена. Силния спад на доходността на 10-годишните американски ценни книжа към 3.48% бе в подкрепа на йената и тя затвори петъчната търговия на нива от 82.30 йени. Швейцарският франк също отбеляза повишение и затвори търговията на 0.9256 франка.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg