Еврото регистрира нов месечен връх

734
Еврото регистрира нов месечен връх

Еврото поскъпна в четвъртък, регистрирайки нов едномесечен връх спрямо долара, след като преминалият при засилен инвеститорски интерес аукцион за нови испански облигации засили доверието на пазарните участници към икономическото възстановяване на Еврозоната.

По време на вчерашните аукциони за нови испански дългови книжа бяха продадени облигации за 4 млрд.евро, при планирани продажби между 3 млрд. и 4 млрд. евро. Испания успя да пласира нови 10-годишни испански книжа за 2.723 млрд. евро при заявки за 6.319 млрд. евро и ниво на покритие 2.32 пункта, като 31-годишните испански книжа бяха продадени за 1.277 млрд. евро при заявки за 2.687 млрд. евро. Това вдъхна увереност сред пазарните участници, че икономическото възстановяване е Европа е на правилен път и че доскорошните притеснения около перспективите пред икономиката не са чак толкова мрачни.

Солидна подкрепа единната валута получи и от по-големия от очакванията търговски излишък на Еврозоната за юли месец. Според публикуваните данни от Евростат, търговският баланс на 16-те страни, използващи еврото е достигнал излишък от 6.7 млрд. евро за юли , а този за юни бе ревизиран до 2.2 млрд. евро. Пазарните участници прогнозираха положителното салдо да бъде 1.3 млрд. евро. Експортът през юли е достигнал 137.2 млрд. евро, което е спад от 0.6% спрямо същия период, година по-рано, като за същия отчетен период импортът се е понижил с 1.5% до 130.4 млрд. евро.

За поскъпването на европейските пари спомогна и новото силно покачване на валутата в кросовете й с паунда и йената.

В резултат еврото успя да регистрира нов едномесечен връх на ниво 1.3116 долара, добавяйки 0.8% към стойността си от сряда. От друга страна, по-дълбокото покачване на единната валута бе парирано от добрите щатски данни, спада на седмичните заявки за социални помощи в САЩ до двумесечно дъно и след малко по-силно повишение на PPI за август, което намали страховете за риск от дефлация в САЩ. Броят на подадените молби за помощи за безработни през миналата седмица се понижи до най-ниското си ниво за последните два месеца, което даде надежда, че слабият пазар на труда се подобрява. Показателят спадна с 3 000 до 450 000 за седмицата до 11 септември, като прогнозите бяха за ръст на показателя до 463 000.

Производствената инфлация в САЩ през август се повиши за втори пореден месец, като основна причина за това е покачването на цените на енергийните продукти. Така опасенията, че икономиката може да стане толкова слаба, че да се появи дефлация, намаляваха. Според данните, индексът на производствените цени се повиши с 0.4% на месечна база през август, след като през юли се повиши с 0.2%.

Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари спрямо шест основни валути, се понижи с 0.2% до 81.28 пункта.

Йената падна срещу американския долар в четвъртък, след като масираното разпродаване на йени от страна на Японската централна банка в сряда и отказа за коментар от Банката отблъснаха пазарните участници от валутата, поради несигурността и високия риск от нова вербална интервенция за отслабване на японските пари.

Япония продаде йени за общо 21.14 милиарда долара в сряда, което е рекорд за един ден, за да помогне на своите износители и за да увеличи паричната маса като противодействие на дефлацията. Спрямо долара, японските пари се понижиха през вчерашния ден с 0.6% до 85.21 йени, като след добрите щатски данни успяха да компенсират загубата и да завършат търговията си без промяна спрямо сряда на ниво 85.77 йени. Срещу еврото, японската валута запази низходящото си движение, понижавайки се с 0.75% до 112.38 йени.

Швейцарската национална банка остави лихвата непроменена на 0.25% по време на вчерашното си заседание, което беше според очакванията, като това даде сигнал за запазване на ниските лихви за още известно време. От Банката прогнозираха понижаване на инфлацията заради поскъпването на франка и забавянето на темпа на развитие на глобалната икономика. Това предизвика масови разпродажби и рязък спад на швейцарската валута, като срещу еврото и щатския долар швейцарският франк се понижи съответно с 1.9% и 1.4% до 1.3301 франка и 1.0170 франка.

Продажбите на дребно във Великобритания паднаха до най-ниското си ниво от януари насам през август. Причина за това е понижение на стойностите, както в хранителните, така и в нехранителните магазини. Според оповестените данни, обемът на продажбите на дребно е спаднал с 0.5% за август, като се очакваше да достигнат 0.3% спрямо 1.1% за предходния период.

Според изнесения тримесечен доклад на Английската централна банка относно инфлацията в страната, очакванията за инфлация за година напред са нараснали до най-високото си ниво за последните 2 години, като действителната инфлация е останала далеч над поставената цел и влиянието на топлото време върху цената на хранителните продукти е водещо. Така тези данни разочароваха пазарните участници, като паундът се понижи с 0.55%, достигайки ниво от 1.5537 долара.

Новозеландската централна банка реши да остави основния лихвен процент непроменен на ниво 3.00%, изцяло с очакванията на пазарните участници, като след решението новозеландската валута отчете спад с 1.3% до 0.7214 щатски долара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg