Еврото с четвърта поредна положителна сесия

499
Еврото с четвърта поредна положителна сесия

Еврото продължи възходящото си движение и в четвъртък, като отбеляза четвърто поредно повишение и затвори търговията на нива от 1.4308 долара. Единната валута се повлия благоприятно от покачващия се риск-апетит на финансовите пазари, както и от новината, че Китай е бил агресивен купувач на суверенни дългови книжа от Еврозоната в последните седмици.

Също така еврото намери подкрепа и в новината, че американската инвестиционна банка Goldman Sachs е понижила своите прогнози за долара, прогнозирайки по-голяма слабост за американката валута, и че изгледите за икономическия растеж на САЩ не са толкова добри, както в редица други водещи държави. От друга страна негативно влияние на долара оказаха серията доста по-слаби икономически данни от САЩ.

Изненадващо силен спад на филаделфийския ФЕД промишлен индекс за май - индексът на Филаделфия за май е 3.9 пункта, като се очакваше да достигне 20.3 пункта, при показател 18.5 пункта за предходния период. Изненадващ спад и в продажбите на съществуващи жилища - продажбите на съществуващи домове за април са 5.05 млн., като се очакваше да достигнат 5.22 млн., като показателят бе 5.10 млн. за предходния период.

Има спад и на индекса на водещите индикатори за април - -0.3%, очакваше се да достигне 0.2%, при 0.4% за предходния период. Въпреки че броят на подадените молби за помощи за безработни през миналата седмица се понижи с 29 хил., по-слабите данни засилиха очакванията, че ФЕД на САЩ ще запази текущата си политика на „извънредно ниски лихви за разширен период от време" не само до края на настоящата, но и през 2012 г.

Британският паунд също отбеляза повишение вчера, като в края на деня се разменяше за 1.6235 долара. Благоприятно влияние на паунда оказаха по-добрите от очакванията данни за продажбите на дребно на острова за април. Продажбите на дребно за април на годишна база са 2.7%, като се очакваше да достигнат 2.2% при 0.9% за предходния период. Продажбите на дребно за април на месечна база са 1.2%, очакваше се да достигнат 0.8%, при 0.2% за предходния период.

В четвъртък йената регистрира леко повишение спрямо долара, като през целия ден двойката бе подложена на резки двупосочни движения. В крайна сметка благоприятно явление на йената оказаха серията по-слаби икономически данни от САЩ и двойката USD/JPY затвори търговията на нива от 81.59 йени.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg