Еврото с нов исторически рекорд спрямо долара, паундът най-скъп от 26 г. насам

1108
Еврото с нов исторически рекорд спрямо долара, паундът най-скъп от 26 г. насам

Еврото приключи седмицата с нов исторически максимум спрямо долара, повишавайки се до най-високата си стойност от въвеждането на единната валута. Слабост прояви щатската валута и спрямо паунда, като отбеляза най-ниската си стойност от 1981 година насам.

Еврото завърши седмицата с повишение от 0.8% спрямо "зелените пари", до ниво от 1.4504 долара, като моментно се повиши до най-високо ниво от 1.4528 долара за евро.

Слабостта на щатската валута продължава да се предопределя от очакванията за задълбочаване на кризата на ипотечните пазари в САЩ, както и по-нататъшно забавяне на ръста на най-голямата световна икономика.

Британският паунд регистрира повишение от 1.8% за седмицата спрямо долара и моментно се повиши до ниво от 2.0897 долара за паунд, което бе и най-високата му стойност от май 1981 година насам.

Поскъпването на паунда се предопределя от най-голямата разлика при лихвите във Великобритания и САЩ от 2004-та година, след като Фед ги понижи на два пъти, а британската банка се очаква отново да ги запази без изменение при следващата си среща, която ще се проведе на 8 ноември.

Анализатори прогнозират, че е възможно да станем свидетели и на по-нататъшно поевтиняване на долара спрямо еврото и паунда до края на годината, като някои прогнозират нива на еврото от 1.50 долара, както и на паунда от 2.10 долара.

Йената продължава да изпитва слабост спрямо останалите основни валути, като отбеляза понижение спрямо 15 от 16-те основни търгувани валути.

Слабостта при валутата се предопределя от ниските лихви във втората по големина световна икономика, както и от решението, дошло през настоящата седмица от страна на Централната Банка на страната, да ги запази без изменение при ниво от 0.5% на годишна база. Така лихвите в Япония са най-ниски сред развитите индустриални държави.

За сравнение, краткосрочните лихви в Австралия са на нива от 6.5%, докато тези в Нова Зеландия са при ниво от 8.25% на годишна база.

Йената се понижи с 0.6% спрямо долара за седмицата и приключи петъчния ден при ниво от 114.85 йени за долар, както и с 1.4% спрямо еврото, до 166.63 йени за евро.

Канадският долар бе най-добре представящата се валута спрямо долара за седмицата и отбеляза най-високата си стойност спрямо щатската от 1950 година насам. За седмицата валутата отбеляза повишение от 2.9%.

Поевтиняващият долар се отрази благоприятно и върху търговията със суровини, изразяващи се в долари.

Петролът се повиши до нов рекорд на 1 ноември, достигайки моментно ниво от 96.24 долара за барел, докато златото приключи при над 800 долара за тройунция за пръв път от 1980-а година насам.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg