Еврото с нов максимум спрямо долара над 1.60

658
Еврото с нов максимум спрямо долара над 1.60

Еврото се повиши до нов исторически рекорд спрямо долара при ниво над 1.6000 долара. Психологическото ниво дълго задържаше по-нататъшното поскъпване на единната валута, като и към момента тя се търгува минимално под него.

Най-високата стойност, отбелязана от еврото, бе при ниво от 1.6018 долара, а към момента се разменя на нива от около 1.5975 долара.

Така европейската валута, представена за пръв път през 1999 г. и достигнала най-ниска стойност от 82 цента, е поскъпнала с близо 20 цента спрямо долара през последните пет месеца.

Силното повишение на еврото стана реалност след лошите данни от втората най-голяма по активи американска банка - Bank of America, които карат инвеститори и анализатори да очакват, че най-лошото от ипотечната криза в САЩ може и да не е преминало все още.

В полза на единната валута работят и фактори, като очакванията, че Европейската централна банка няма да намали нивото на краткосрочните лихви в Еврозоната - в усилията си да приведе инфлацията в рамките на 2% или под нивото й от 3.6% към момента.

Поевтиняването на щатската спрямо европейската валута се предопределя до голяма степен от негативните макроданни за щатската икономика.

Централната банка на Канада намали във вторник нивата на лихвите с половин процентен пункт до ниво от 3% на годишна база, като намекна за по-нататъшни рестриктивни действия с цел стимулиране на ръста на страната.

Това инициира поскъпване на щатския спрямо канадския долар до ниво от 1.0008 канадски долара за един щатски, както и значителното поевтиняване на канадския долар спрямо еврото.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg