Еврото с понижение преди днешните данни от САЩ

790
Еврото с понижение преди днешните данни от САЩ

Еврото достигна най-високата си стойност срещу щатския долар за последните 8 месеца на 1.4028 долара в четвъртък, след като Европейската централна банка запази основната лихва на 1.00% и даде да се разбере, че няма да предприеме отхлабване на паричната политика.

Европейската централна банка остави вчера основната лихва непроменена за 17-ти пореден месец, като лихвата по депозитите и тази по кредитите се запазват съответно на нива 0.25% и 1.75%. Новината бе в унисон с очакванията, като не се прогнозира повишаване през идната поне една година.

За разлика от много централни банки на развитите страни, особено на САЩ и Япония, ЕЦБ е в средата на постепенно изтегляне на допълнителните мерки, предприети за подкрепа на банковата система заради финансовата криза през 2008 година, като най-видимата от тях е повишаването на ликвидността на пазара. Това вдъхна нужната увереност сред пазарните участници, като единната валута премина психологическото ниво от 1.4000 долара, за първи път от началото на февруари насам.

Допълнителна подкрепа европейските пари получиха и от нарастването на индустриалното производство в Германия с 1.7% през август спрямо предходния месец, което надмина очакванията и даде нов сигнал, че икономиката на страната се възстановява със стабилна стъпка. Покачването на показателя е било благодарение на силния ръст в промишлеността. Очакваше се индустриалното производство да нарасне с 0.4% спрямо покачването от 0.1% месец по-рано.

Впоследствие еврото отстъпи, приключвайки вчерашната си търговия без промяна спрямо сряда на ниво 1.3925 долара. Понижението на валутата бе продиктувано от общия спад в търсенето на рискови активи, породено от закриване на част от доста големите къси доларови позиции преди днешните ключови данни за пазара на труда в САЩ през септември. Повод за прибиране на печалби от дълги евра даде и изказването на председателя на ЕЦБ - Трише, че проблемът с валутните нива ще бъде обсъждан на предстоящата среща на МВФ и Г7 през този уикенд.

Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари, приключи без промяна на ниво 77.44 пункта.

Японската йена поскъпна с 1% спрямо долара, отбелязвайки нов 15-годишен връх на ниво 82.10 йени, след като липсата на индикации за последваща интервенция от страна на японските власти и покачването на еврото над психологическото ниво от 1.4000 долара дадоха смелост на пазарните участници. Японската централна банка наблюдава само отстрани след намесата на 15 септември, когато доларът спадна под 83 йени. Това ново покачване на японските пари изтри напълно резултата от намесата, засилвайки опасенията на пазарните участници от нова интервенция срещу силните японски пари. Но властите в Япония трябва да бъдат по-консервативни относно тези действия в навечерието на срещата на Г7 в петък, тъй като рискуват да понесат сериозни критики.

Комитетът по монетарна политика към Английската централна банка гласува вчера да запази основната лихва непроменена на 0.5%, както и размера на финансовите стимули. След изнасяне на решението, паундът повиши рязко стойността си, поскъпвайки с 0.8%, регистрирайки стойност от 1.6017 долара, за първи път от февруари тази година.

Подкрепа стерлингът получи и от покачването на промишленото производство във Великобритания през август за седми пореден път на годишна база, което достигайки най-високото си ниво за последните 16 години. Промишленото производство във Великобритания се покачи с 0.3% спрямо юли и с 6.0% спрямо август, миналата година. Това е най-голямото годишно повишение от декември 1994 година насам, когато показателят нарасна с 6.2%. Впоследствие, британската валута завърши търговията си без промяна спрямо сряда, като спадът й бе породен от всеобщото понижение в търсенето на рискови активи.

Австралийският долар запази възходящото си движение и през вчерашния ден, покачвайки се с 1.45% до 0.9916 щатски долара, след като стана ясно, че в Австралия са били добавени най-много нови работни места през септември за последните осем месеца. Това несъмнено ще даде подкрепа на икономиката и се възприе като сигнал, че Австралийската централна банка може да започне отново да повишава основната лихва.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg