Еврото с ръст за втори пореден ден

595
Еврото с ръст за втори пореден ден

Еврото отбеляза втори пореден ден на печалба в четвъртък, след като ден по-рано регистрира най-ниската си стойност от година насам. Причина за покачването на единните пари стана възвърналият се апетит към по-рискови валути от стана на пазарните участници, базиран на слухове, че скоро ще приключат преговорите за отпускане на финансова помощ на закъсалата в дългове Гърция.

Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси - Оли Рен изказа мнение вчера, че Европейският съюз се надява преговорите с Гърция да приключат до дни, но не даде детайли относно преговорите и взетите на тях решения. Той каза, че това ще бъде "многогодишна програма, която ще доведе до основна фискална и структурна преоценка и регулация на Гърция", но не даде по-конкретни детайли от програмата.

Рен заяви, че отпускането на финансиране за Гърция би било при условия, че Атина продължи с фискалната консолидация. Очакванията са, че Еврозоната и Международния валутен фонд ще отпуснат многократно по-висок заем от първоначално обявените 45 млрд. евро. Говори се за помощ в размер между 100 - 120 млрд. евро за три години, което поуспокои създалото се пазарно напрежение и подейства благоприятно на риск-апетита.

Същевременно икономическото доверие в Еврозоната достигна двугодишен максимум, което е знак, че възстановяването в района върви успешно, въпреки че фискалната криза в Гърция започва да се разпростира и в други страни. Индикаторът, измерващ икономическото доверие се повиши до 100.6 пункта през април от 97.9 пункта за март, като това е най-високото ниво от март 2008 година насам. Очакванията на пазарните участници бяха индикаторът да отбележи покачване до 99.4 пункта.

В същото време бизнес-доверието в Еврозоната отчете най-силният си ръст за последните две години, като се покачи до 0.23 пункта от отрицателните 0.20 пункта за март. В резултат, европейските пари поскъпнаха с 0.45%, достигайки стойност от 1.3277 долара. Въпреки това обаче, валутата остана силно уязвима от продължаващите преговори относно спасителния план за Гърция.

От своя страна, американският долар остана под натиск, след като късно в сряда Федералният резерв на САЩ очаквано остави основната лихва без промяна на ниво от 0.25%. От ФЕД потвърдиха, че лихвите ще останат на сегашните си нива за "разширен период от време", което подейства разочароващо на инвеститорите, очакващи сигнали за предстоящо повишение. За покачването на риск-апетита през вчерашния ден допринесоха и данните, показващи подобряване на трудовия пазар в САЩ. Според правителствения доклад, показателят се е понижил с 11 000 до 448 000 броя подадени молби за помощи при безработица за седмицата до 24 април, като за предходния период стойността му бе 459 000 броя. Прогнозите на пазарните участници бяха за спад на показателя до 442 000, като понижението идва след две поредни седмици на неочаквано покачване.

Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари спрямо шест основни валути, падна с 0.4% до 81.88 пункта. Японската йена консолидира около 94.00 йени за долар в четвъртък при доста вяла търговия с оглед почивния ден за Япония вчера и в очакване на днешното заседание на Японската централна банка, на което заседание не се очаква промяна на лихвата от 0.10%, като вниманието е насочено към прогнози за инфлацията за японската фискална 2011 година.

Цените на жилища във Великобритания за април се покачиха спрямо март, като на годишна база достигнаха най-високия си ръст от юни 2007 година насам. Индикаторът регистрира ръст от 1% спрямо март тази година и от 10.5% спрямо март миналата година, като тези стойности са по-добри от очакваните съответно 0.4% и 9.7%. Представители на Nationwide изказаха мнение, че покачването на годишна база се дължи и на факта, че април 2009 година е бил един от най-слабите месеци, като се очаква тенденцията на покачване да се запази и през идните месеци.

След оповестяването на данните, стерлингът поскъпна с 0.9% до 1.5340 долара, като възходът се дължи и на покачването на апетита към по-рискови валути, обладал пазара през вчерашния ден. Спрямо йената, британският паунд се покачи с 0.95%, отбелязвайки ниво от 144.30 йени. Като цяло британската валута остава под напрежението на предстоящите избори във Великобритания на 6 май, като очакванията са, че няма да има стабилно управляващо мнозинство в новия британски парламент, което ще бъде сериозна пречка пред Кралството при справянето с огромния си бюджетен дефицит.

През първите часове на вчерашния ден, кивито поевтиня спрямо всички основни валути, след като управителят на Новозеландската централна банка - Алън Болард каза, че лихвата ще бъде повишена с по-бавен темп спрямо този при предишния бизнес цикъл. От банката оставиха основната лихва на ниво 2.50%. В последствие новозеландският долар се възползва от благоприятното покачване на риск-апетита, като завърши търговията си с ръст от 0.4% спрямо сряда на ниво 0.7237 щатски долара.

Търсенето на австралийски долари бе относително слабо, като валутата поскъпна с 0.4% до 0.9292 щатски долара, след като от МВФ изразиха съмнение, че фискалните проблеми на Гърция могат да доведат до спад в търсенето на по-рискови активи.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg