Еврото с триседмичен връх спрямо долара

952
Еврото с триседмичен връх спрямо долара

Еврото падна в понеделник, като краткосрочните търговци се насочиха към затваряне на изцедените дълги позиции, след като единната валута докосна триседмичен връх спрямо долара, стимулирана от щатските данни в петък.

Заетостта в неселскостопанския сектор в САЩ се понижи в по-малка степен, отколкото се очакваше през август, намалявайки притесненията около перспективите за икономиката и повишавайки апетита за рискови активи в петък. Според Бюрото по труда в САЩ, заетостта в неселскостопанския сектор е спаднала с 54 000 спрямо очакваното понижение от 101 000. Така тези данни оказаха влияние и на търговията вчера, тъй като пазарите в САЩ и Канада останаха затворени поради честване на Ден на труда, тласкайки еврото до триседмичен връх до ниво 1.2917 долара. В последствие, поради затваряне на спекулативни дълги позиции от краткосрочни търговци, единната валути приключи вчерашната си търговия на червено с 0.15% на ниво 1.2873 долара.

Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари спрямо шест основни валути, се покачи с 0.1% до 82.08 пункта.

Стерлингът отбеляза доста силен спад от началото на вчерашната европейска търговия, като спадът на паунда бе свързан с днешния падеж на голям обем британски дългови облигации за 9 млрд. паунда, както и със спада на валутата спрямо еврото до 6-седмично дъно. Това, както и известното париране на част от възходящо движение на европейските фондови пазари вчера, доведе до поевтиняване на британските пари с 0.6% до 1.5344 долара. Спрямо единната валута, стерлингът поевтиня с 0.55%, достигайки стойност от 0.8389 паунда.

Въпреки добрия риск-апетит на азиатските фондови пазари и известното покачване на европейските пазари на акции, доларът остана под натиск спрямо йената вчера. В петък щатската валута за кратко качи рязко до 85.23 йени като реакция на по-добрите от очакваните данни за пазара на труда в САЩ за август, но след по-солидното от очакванията забавяне на ISM индекса на услугите за август, последва рязко връщане назад.

Изглежда пазарните участници ще продължат да тестват "нервите" на японските власти и дали те все пак няма да обмислят валутна интервенция против поскъпването на йената. Но през уикенда, японският финансов министър Йощихико Нода отбеляза, че би било "трудно" да се обмисли евентуална координирана международна интервенция, целящата да отслаби йената. Доларът приключи вчерашната си търговия спрямо йената със спад от 0.2% на ниво 84.19 йени. Японската валута спечели позиции и спрямо еврото, покачвайки се с 0.3% до 108.38 йени.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg