Еврото със спад за трети пореден ден

650
Еврото със спад за трети пореден ден

Еврото падна за трета поредна сесия спрямо американския долар в сряда поради растящите опасенията на пазарните участници относно кризата с дълга в Еврозоната и засягането на цялостната й финансова система, което е сериозна спънка пред икономическото възстановяване в региона.

Новината, че испанската банка BBVA е затруднена с рефинансирането на краткосрочни заеми за 1 млрд. долара, също оказа своето негативно влияние върху европейската валута.

За засилване на натиска върху единните пари допринесе и вчерашният аукцион за нови 5-годишни германски държавни дългови книжа, който премина при изключително слаб интерес, като нивото на покритие, или колко пъти търсенето на дългови книжа надвишава предлагането, се движеше около 1.1 пункта спрямо 1.5 пункта при последния подобен аукцион.

По време на аукциона бяха продадени нови 5-годишни книжа за 5.445 млрд.евро, като при оферирани книжа за 7 млрд.евро имаше поръчки за покупки за едва 6.120 млрд.евро. Средната доходност спадна до едва 1.47% спрямо 2.19% при предишния такъв аукцион, което допълнително отблъсна инвеститорите от европейските дългoви книжа.

В резултат, еврото се понижи с 1.4% до ниво 1.2166 долара, доближавайки 4- годишния си минимум от миналата седмица от 1.2143 долара. Същевременно банковите доларови лихви се повишиха до 0.53781% спрямо 0.53625% в четвъртък, отбелязвайки нов десетмесечен максимум, като това отразява ниското доверие на банките помежду им. От своя страна, щатската валута получи допълнителен стимул за растеж от новината, че Китай може да обмисли намаляване на инвестициите в държавни облигации на европейските страни.

Вчерашните щатски данни показаха както нарастване на поръчките за стоки с дълготрайна употреба, така и неочаквано повишение в продажбите на нови домове, засилвайки очакванията, че щатската икономика ще се възстанови много по-бързо от европейската. Според данните, поръчките са се повишили с 2.9% до 193.9 млрд. долара спрямо 0.0% за март. Очакваше се покачването да е в рамките на 1.4%.

Продажбите на нови домове в САЩ са отбелязали неочаквано повишение през април за втори пореден път, като основна причина за това е обстоятелството, че купувачите са се възползвали от правителствените облекчения в данъците, които изтекоха в края на април. Търсенето на нови домове е отчело ръст с 14.8% спрямо март до 0.504 млн., като очакванията на пазарните участници бе за покачване до 0.420 млн. По този начин показателят достигна най-високото си ниво от месец май 2008 година, когато беше 0.504 млн.

От добрите щатски данни се възползва японската йена, която поскъпна спрямо долара с 0.45% до 89.82 йени. Покачването на японските пари срещу европейските бе с 1.75%, достигайки ниво от 109.40 йени. Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари спрямо шест основни валути, се покачи с 1.1% до 87.37 пункта. Поради липсата на важни икономически данни от Великобритания, стерлингът се търгуваше разнопосочно, следвайки движенията на фондовите пазари. Паундът завърши вчерашната си търговия без съществена разлика спрямо вторник на ниво 1.4385 долара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg