Еврото се повиши за пети пореден ден

764
Еврото се повиши за пети пореден ден

Еврото възстанови сутрешните си загуби вчера по време на следобедната търговия, като успя да се покачи до 1.3684 спрямо американският долар, което е нов двумесечен връх за тази валутна двойка.

Подкрепата за единната валута дойде от добрите макроикономически данни. Индустриалните поръчки на Еврозоната за ноември на годишна база са нарастнали до 19.9%, след като се очакваше те да достигнат 17.5%. Ръстът в частният сектор на Еврозоната също се е увеличил, подпомогнат най-вече от сектора на услугите. Цифрите показаха покачване на съставния индекс до 56.3 пункта през януари спрямо 55.5 за декември. „Еврозоната стартира 2011 г. на стабилна основа, с рекорден ръст в новите поръчки на Германия, който подпомага икономическото развитие през януари", коментира главния икономист Крис Уиламсън от компанията за финансова информация Markit.

Допълнителна подкрепа еврото получи и от председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, който заяви че ще бъде направено всичко възможно в идващите седмици, за да се увеличи заеманият капацитет на Фонда за спешна финансова помощ, който в момента е 440 млрд. евро. Тези думи подсилиха надеждите на пазарните участници, че в скоро време европейските власти ще предприемат мерки за справяне с дълговата криза, което пък се отрази благоприятно върху търсенето на единната валута. Силен тласък еврото получи и от преминалият при засилен интерес аукцион за новите 12-месечни дългови книжа на Германия.

Инфлацията в еврозоната става все по-сериозен повод за притеснение сред политици и банкери. В изявление пред Wall Street Journal, шефът на ЕЦБ - Трише каза, че ръстът в инфлацията не винаги е добър индикатор за бъдещо развитие и евентуално увеличаване на лихвите. Той отново повтори своето опасение относно инфлацията и каза, че ценовият натиск трябва да се следи внимателно. Той допълни, че за сега няма опасност високите цени на суровините да предизвикат т.н. вторичен инфлационен ефект.

Френският президент Никола Саркози заяви, че не трябва да се омаловажава ролята на американския долар. „Важна роля не означава уникална", каза Саркози по въпроса за американския долар в речта си пред репортери и дипломати относно приоритетите на Франция при президентството на страната на Г20. Президентът заяви, че реформирането на международната монетарна система, с цел намаляване на волатилността на валутните пазари, която пречи на световния ръст, ще бъде един от приоритетите.

По-рано през деня и френският финансов министър Кристин Лагард заяви, че плановете на страната за щателно преразглеждане на международната монетарна политика по време на президентството й на Г20 нямат за цел отслабване на долара. Тя отбеляза, че желае новите стрес-тестове за европейските банки да бъдат проведени през първите 6 месеца на 2011 г., като очаква те да бъдат по-надеждни. Така с тези думи на Саркози и Лагард, Франция заяви своята подкрепа към долара относно качеството му на водеща световна валута.

Днес акцента за денят пада върху данните за БВП на Великобритания за 4-то тримесичие. Анализатори на Barclays Capital са на мнение, че след като валутната двойка GBP/USD не успя да преодолее важната съпротива при 1.6100 миналата седмица и навлезе в територия на прекупеност, то възходящото движение вече губи сила. Те очакват корекция до 1.5780, но докато задържа в рейндж 1.5700-1.6100, перспективата да се тества тренд линията на съпротива при 1.6210 по-късно този месец остава.Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg