Еврото ще остане под натиск и през тази седмица

667
Еврото ще остане под натиск и през тази седмица

Еврото ще остане под натиск и през тази седмица. Корекцията на поскъпването на долара срещу еврото намери съпротива на 1.4578 и вероятно ще видим продължение на възхода на долара и тест на диапазона 1.4250-1.4217 долара през тази седмица. Единната валута ще продължи спада си и срещу йената с цел подкрепата на 126.88/127.50 йени за евро. Спадът на еврото продължава и срещу британския паунд, след като единната валута достигна нива от 0.9410 в края на миналата година.

Щатският долар беше доста колеблив миналата седмица и възстановяването му ще зависи от развитието на търговията на суровините. Суровият петрол формира краткосрочен връх на 83.95 миналата седмица и най-вероятно ще продължи да поевтинява в началото на тази седмица.

Предстои да видим дали златото е формирало средносрочен връх на 1163 долара за тройунция миналата седмица и дали ще преодолее съпротивата на 1120 долара за тест на 1075 долара за тройунция. Ако благородният метал продължи да поевтинява, това ще подкрепи възстановяването на щатския долар.

Развитието при британския паунд ще зависи от ключовите макроикономически данни от Острова, включително индексът на потребителските цени, данните за безработицата и продажбите на дребно, както и стенограмата от заседанието на Английската централна банка. Тези събития могат да предизвикат движение на стерлинга в една или друга посока.

Ето и по-важните събития за тази седмица:

- вторник: индекс на потребителските цени във Великобритания, индекс на бизнес доверието в Еврозоната изчисляван от института ЗЕВ, решение за основния лихвен процент на Канадската централна банка, нетен приток на капитали в САЩ, индекс на потребителските цени в Нова Зеландия;

- сряда: данни за безработицата във Великобритания, стенограма от заседанието за паричната политика на Английската централна банка, индекс на потребителските цени в Канада, ново жилищно строителство в САЩ, индекс на производствените цени в САЩ, продажби на дребно в Нова Зеландия;

- четвъртък: индекс на производствените цени в Еврозоната; индекс на бизнес доверието в Швейцария на института ЗЕВ, индекс на икономическите условия на Федералния резерв във Филаделфия, водещи икономически индикатори на САЩ;

- петък: продажби на дребно във Великобритания, продажби на дребно в Канада.

Технически анализ EUR/USD

Корективното поскъпване на еврото срещу долара намери силна съпротива на 1.4578 през изминалата седмица, след което беше последвано от рязко поскъпване на зелените пари до 1.4335. Резкият спад на EURUSD има импулсивен характер и вероятно ще продължи за тест на 1.4250-1.4217, където единната валута ще получи силна подкрепа. Първоначално е възможна лека корекция и възстановяване на еврото до 1.4464. По всичко личи, че двойката EUR/USD ще остане в широкия диапазон от 1.4217-1.4578 и през тази седмица.

Станислав Пондев, Финансов анализатор, ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg