Еврото ще се стабилизира през лятото?

875
Еврото ще се стабилизира през лятото?

Краткосрочно поевтиняване или задържане до сегашните нива на долара прогнозират финансисти, потърсени за коментар по повод спада на еврото.

За българските потребители скъпият долар означава по-скъпи енергоносители и стоки, но за българските предприятия - износители е възможност за конкурентно предимство на азиатските пазари, коментираха експертите. През последната половин година щатският долар поскъпна с 27.5 процента от 1.19 лв. за долар в началото на декември 2009 г. до 1.64 лв. за долар през миналата седмица, казва Димо Димов, експерт "Валутна търговия" в Карол АД.

Това движение се случи без каквато и да е корекция и показа изключително силен тренд, добави той. Според Димов в дългосрочен план доларът ще бъде скъп, но в краткосрочен започва движение в обратната посока или така наречената "корекция".

Обикновено лятото е мъртъв сезон за финансовите пазари и това е идеалният момент за започване на такава корекция в движението на курса долар-евро, допълни той. Напоследък от средствата за масова информация ни заля информация как еврото е в изключително лоша ситуация и еврозоната ще се разпадне до дни, а когато има такъв краен негативизъм това също е знак, че следва някакво, поне краткосрочно, обръщане на тенденцията, коментира експертът.

Стабилизирането на еврото ще бъде само временно, защото трендът за поскъпване на долара изглежда много силен, смята Димо Димов. Очаквам доларът да поевтинее до 1.50 лв. за долар или 1.31 евро за долар в края на лятото, заяви финансовият експерт. В момента еврото е 1.2240 евро за долар.

Поскъпването на долара има по-скоро негативно влияние върху българските потребители, защото оказва инфлационен натиск върху стоките, купувани в долари, най-вече върху горивата, коментира Димов.

За гражданите, които имат спестявания в евро, няма риск, но ако някой иска да спекулира може да си купи долари и да чака ново, още по-голямо поскъпване на долара, смята финансистът. Закупуването на долари обаче крие финансов риск, а левовите и еврови спестявания са по-сигурни, поне докато сме във валутен борд, коментира Димов.

Красен Йотов, финансов анализатор от "Индъстри Уоч", заяви, че не очаква да се стигне до паритет между долара и еврото поне в следващите няколко месеца. Йотов каза това по повод прогнозата на Центъра за икономически и бизнес изследвания (Centre for Economics and Business Research - CEBR), публикувана в Business Week, според която еврото ще стигне до паритет с долара в движението си надолу през 2011 г. , след което ще се провали като валута. Повечето оценки в момента са за запазване на курса на еврото около настоящите нива и леко поскъпване на долара, каза Йотов.

Европейските власти взеха мерки за балансиране на бюджетите, намаляване на дефицитите и на растежа на публичния дълг на страните от еврозоната, така че не виждам фундаментални причини еврото да продължи да поевтинява, коментира той. В краткосрочен план очаквам да има колебания в рамките на текущите нива на курса долар-евро, каза анализаторът.

Когато в САЩ цените на акциите паднат, доларът се вдига и обратно; Федералният резерв вероятно ще продължи да печата долари и да държи ниска основната лихва, а това ограничава потенциала на долара да расте, коментира Йотов. В по-дългосрочен план движението на валутите ще зависи от бъдещето на еврозоната и дали страни като Португалия и Испания ще се справят с бюджетните си дефицити, добави той.

През първите месеци на 2010 г. имаше голям ръст на износа на български стоки към азиатски пазари - Китай Сингапур, Тайланд, посочи той. Трудно е да се прецени дали това се дължи на слабото евро или на бързия растеж на тези страни, или на други фактори, но това има положителен ефект за българските предприятия - износители на пазари, които оперират в долари или валута, различна от еврото, смята анализаторът.

Източник: БТА

Възстановяват загубите ти при търговия

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg