Еврото скочи след новината за Ирландия

822
Еврото скочи след новината за Ирландия

След като през изминалата седмица цяла Европа настояваше да бъде оказана финансова помощ на Ирландия, то в края на седмицата тя най-после склони глава. Така в началото на миналата седмица единната валута беше една от най-нежеланите на пазара, докато не стана ясно, че неистовият натиск от страна на Европа неизбежно ще доведе до отпускане на средства към потъващата ирландска икономика.

EUR/USD приключи петъчната търговия малко под 1.3700 нивото, точно там откъдето стартира в понеделник. Тази сутрин европейската валута отвори с ценова дупка във възходяща посока, като в момента се търгува на нива от 1.3760/70. Причина за този отскок на еврото е проведеното извънредно заседание по телефона между финансовите министри от Еврозоната, на което се е взело окончателно решение да задействат спасителният план.

Ирландия е втората държава от еврозоната след Гърция, на която й се налага да прибегне до финансова подкрепа. Размерът на финансовата помощ, която Дъблин ще поиска тепърва ще се уточнява по време на преговорите между Ирландия, Европейския съюз и Международния валутен фонд. "Говорим за сумата от 80 млрд. евро до 90 млрд. евро", заяви високопоствен служител от европейските институции. Според него, в тази сума влизат средствата, които ще подпомогнат не само държавната хазна на Ирландия, но и проблемния й банков сектор.

Обединена федерална Европа, която да разполага с повече централизирана власт, е най-добрата защита срещу бъдещи кризи, обяви председателят на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан по време на банковата конференция във Франкфурт, която се проведе в петък. Той предупреди, че дълговата криза не е приключила, и призова Европейският съюз да прехвърли отговорността за фискалната дисциплина и структурните реформи към централна институция, която да не бъде под влиянието на никоя от страните членки. Той допълни, че в настоящата криза, сегашните институции в еврозоната не могат да се справят със задачата, дори не могат да вземат временно решение, което да смекчи обстоятелствата.

На банковият форум на във Франкфурт бе споменато името на Португалия като следващата страна, която може да се озове в капана на дълговата криза. От Bloomberg отчитат, че решаването на проблема с дълговата криза в Ирландия може да доведе до промяна в спекулациите на участниците на пазара, насочвайки ги към Португалия. Анализатори от Citigroup Inc. коментират, че всяко едно облекчение ще бъде краткотрайно, тъй като инвеститорите ще насочат погледите си към следващата по слабост периферна страна. Правителството на Португалия очаква икономическият ръст в страната да се забави до 0.2% през 2011 г. от прогнозираните 1.3% за тази година.

Докато голяма част от държавите имат проблеми със стимулирането на своите икономики, Китай продължава да налага мерки за ограничаване на инфлацията в страната. Централната банка в Пекин увеличи с 50 базисни пункта сумата, която банките трябва да заделят за резерви.

Тази седмица ще очакваме данните за БВП на САЩ, както и бюлетина от последното заседание на Федералния резерв. В края на седмицата се очаква търговията да бъде вяла, следствие на празниците по случай денят на Благодарността в САЩ.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg